TUZLARIJE - BILTEN TK

23.11.2016.
Vlada i Privredna komora zajedno do povoljnijeg poslovnog ambijenta
Tuzlarije


Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor Kantonalne privredne komore Tuzla potpisali su danas Sporazum o partnerskoj saradnji na unaprjeđenju privrede u Tuzlanskom kantonu.

Predmet ovog sporazuma je saradnja Vlade i Kantonalne privredne komore u oblikovanju privrednog sistema, posebno u pripremi zakonodavstva iz oblasti privrede, mjera i mehanizama privrednog sistema i mjera ekonomske politike, stvaranja povoljnog poslovnog okruženja i ostalih aktivnosti koje su od interesa za unaprjeđenje privrede.

Kako navode današnji potpisnici konačni cilj je dati doprines povećanju profitabilnosti, efikasnosti i konkurentosti, unaprijediti nastup u plasmanu proizvoda i usluga, stvoriti pretpostavke za racionalnije korištenje kapaciteta, te omogućiti zajednički pristup u procesu kreiranja pretpostavki za razvoj privrede koja će generirati osnivanje novih firmi, povećanje zaposlenosti i GDP-a.

Tuzlarije


„Očekujem da ovaj sporazum na jedan viši nivo podigne već postojeću izvrsnu saradnju koju imaju Vlada i Kantonalna privredna komora, a onda da ta dobra saradnja poluči benefit za privredu na našem kantonu“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ovu priliku iskoristio da pozove sve privredne subjekte koji još uvijek nisu članovi privredne komore, da se učlane u Komoru, te da putem Komore na kvalitetan i stručan način dođu do informacija bitnih za svoje poslovanje.

„Ovaj sporazum će sigurno unaprijediti postojeću saradnju Vlade Tuzlanskog kantona sa Kantonalnom privrednom komorom. Shodno Sporazumu mi ćemo formirati jedan Koordinacioni odbor koji će kandidirati projekte koje ćemo zajednički raditi, a sve u cilju unaprjeđenja privrede i poslovnog ambijenta u Tuzlanskom kantonu“ rekao je predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla Nedret Kikanović.

Potpisivanjem ovog sporazuma Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalna privredna komora Tuzla iskazali su svoju odlučno opredjeljenje ka stvaranju uslova za unaprjeđenje potencijala za povećanje izvoza, lakoće poslovanja, privlačenja investitora kreiranjem i predlaganjem mjera za poticanje ulaganja u privredu, predlaganje poticaja za korištenje domaćih roba i usluga kao i predlaganje mjera za poticanje brojne dijaspore za investiranje u privredu na području našeg kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK