TUZLARIJE - BILTEN TK

24.11.2016.
Nastavljene aktivnosti na rekonstrukciji objekata pravosudnih institucija u Tuzli

Na današnjem sastanku delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i pravosudnih institucija, sa predstavnicima Delegacije EU u BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH nastavljene su aktivnosti na izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih objekata pravosudnih ustanova u Tuzli.

Tuzlarije


Podsjećamo, radi se o izgradnji novog objekta Općinskog suda u Tuzli, te rekonstrukciji zgrade u kojoj će svoj rad nastaviti Kantonalni sud i Kantonalno Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.
Kako je danas rečeno, odlučeno je da se izgradnja novog i rekonstrukcija postojećeg objekta rade u okviru istog projekta, te je s tim u vezi, prije raspisivanja tenderske procedure, potrebno pribaviti neophodnu dodatnu dokumentaciju. To se odnosi na građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade u kojoj su danas smješteni Kantonalni sud i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.

Predstavnica Delegacije EU u BiH Dženita Polić danas je istakla da je sve što je bilo dogovoreno sa Vladom Tuzlanskog kantona u predviđenim rokovima i realizirano, te istakla očekivanje da će i ovaj dokument biti dobavljen.
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić se ovom prilikom zahvalio svim učesnicima sastanka na dosadašnjem trudu i zalaganju, te ponovio da svi projekti koji imaju za cilj poboljšanje stanja u pravosuđu, a time i sve kapitalne investicije u oblasti pravosuđa imaju podršku Vlade Tuzlanskog kantona.
„Također, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati realizaciju svih projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije i međunarodnih fondova, a pri tome zahtijevaju određeni procent sufinansiranja iz domaćeg budžeta“ rekao je premijer Gutić.
„Realizacijom ovog projekta pravosudne institucije u Tuzli će konačno dobiti adekvatne uslove i standarde za rad pravosuđa“ rekla je predsjednica Kantonalnog suda u Tuzli Indira Hadžimehmedović, te se još jednom zahvalila premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona za iskazani sluh i podršku radu pravosuđa.
Na kraju sastanka premijer Gutić je, u cilju što hitnijeg odgovora i pribavljanja neophodne dokumentacije, zadužio ministricu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Ivanu Kulić i predsjednicu Suda Hadžimehmedović da u što kraćem roku prikupe sve potrebne informacije u vezi sa dobivanjem potrebne građevinske dozvole za rekonstrukciju zgrade Kantonalnog suda u Tuzli.
Današnjem sastanku, osim premijera Gutića, predstavnice Delegacije EU u BiH Polić, ministrice Kilić, predsjednice Suda Hadžimehmedović, prisustvovali su i potpredsjednica VSTV BiH Ružica Jukić, direktor Sekretarijata VSTV BiH Admir Suljagić, glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić, predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović, zamjenik rukovodioca Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa II – VSTV BiH Kenan Ališah, Stručnjak za investiciono-građevinske poslove – VSTV BiH Adnan Balavac, te ministar finansija TK Jakub Suljkanović i sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK