TUZLARIJE - BILTEN TK

29.11.2016.
Delegacija BBI banke posjetila Vladu Tuzlanskog kantona

Unaprjeđenje saradnje Bosna bank international d.d. (BBI) sa Vladom Tuzlanskog kantona, s posebnim akcentom na aktivnosti Banke na području našeg kantona, te uspostavljanje finansijske linije na bazi subvencionirane profitne marže za srednja i mala preduzeća bile su teme današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa delegacijom BBI banke.

TuzlarijeRadi se o projektu sufinansiranja profitne marže za kredite poslovnih subjekata u kojem bi 90-95% sredstava obezbjedila Banka, a 5-10% Vlada. Privrednici bi na ovaj način imali priliku doći do veoma povoljnih, možda i na tržištu najpovoljnijih finansijskih sredstava rečeno je danas.
„Do sada je ovaj projekat polučio veoma dobre rezultate i u analizama koje smo radili u Kantonu Sarajevo, predstavnici privrednih subjekata su se izjasnili da je ovo bio najbolji oblik pomoći i podrške sarajevskih lokalnih i kantonalnih vlasti privrednim subjektima“ rekao je Amer Bukvić, direktor BBI banke tokom prezentacije ovog projekta.
„Vlada Tuzlanskog kantona svake godine realizira razne programe podrške privrednim subjektima, ali cijenimo da se ovdje radi o veoma dobroj ideji. Poseban značaj ima činjenica da bi ovaj projekat i model podrške ostavio dio učešća Vladi Tuzlanskog kantona da strateški usmjeri podršku u neki od prethodno definisanih ciljeva, a kao što su nove investicije u privrednim društvima, otvaranje novih radnih mjesta ili slično“, zaključio je premijer Gutić, ističući da bi se u detaljno planiranje ovog projekta moglo ući nakon usvajanja Budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu.
Također, govora je bilo i o mogućnostima saradnje na području zajedničke promocije razvojnih projekata i privlačenju stranih investicija, te su predstavnici Banke ponudili Vladi Tuzlanskog kantona svoje usluge i posredovanje u pregovorima sa eventualno zainteresiranim investitorima.
S tim u vezi, a u svjetlu priprema za predstojeći Sarajevo Business Forumu 2017. godine, Vlada Tuzlanskog kantona će pripremiti nekoliko projekata koji će biti prvo prezentirani predstavnicima BBI banke, a nakon čega bi se moglo krenuti u traženje potencijalnih investitora za njihovu realizaciju.
Dodatni razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, kao već prepoznatog razvojnog potencijala Tuzlanskog kantona, je jedan od već danas ponuđenih projekata.
Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Bego Gutić, činili su još i ministar finansija Jakub Suljkanović, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK