TUZLARIJE - BILTEN TK

22.12.2016.
Nastupna posjeta ambasadora Republike Turske Tuzlanskom kantonu
Tuzlarije


Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Nj.E. Haldun Koč boravio je danas u nastupnoj posjeti Tuzlanskom kantonu. Ovom prilikom ambasador Koč se susreo sa premijerom Kantona Begom Gutićem, predsjednikom Skupštine TK Senadom Alićem i ministrima industrije, energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem i obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatanom Muratovićem. Tema razgovora bile su dosadašnja privredna, ekonomska i kulturna saradnja Republike Turske i Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na Tuzlanski kanton. Iako se radi o prvoj posjeti ambasadora Koča našem kantonu, ova posjeta bila je i radnog karaktera. Razgovarano je o trenutnim događanjima na polju privrede, edukativne i kulturne saradnje, te budućim aktivnostima i planovima. Premijer Gutić se prijateljima iz Turske u svoje i u ime građana Tuzlanskog kantona, zahvalio na svemu što je Turska do sada uradila, podršci i pomoći koju pruža svim Bosancima i Hercegovcima.

Tuzlarije


„Ova nastupna posjeta je dobar znak podrške Vladi Tuzlanskog kantona i konkretan signal dobre buduće saradnje“ istakao je premijer Gutić, akcentirajući da na području našeg kantona već djeluje nekoliko izuzetno dobrih kompanija sa turskim kapitalom. „Od Vas očekujem da, kao ambasador, nama prijateljske Turske, kroz animiranje turskih privrednika date dodatni impuls privlačenju turskih investitora na ovo područje“, rekao je Gutić i izrazio očekivanje za unaprjeđenje dosadašnje privredne saradnje.

„Kao premijera kantona raduje me da privredna saradnja svake godine jača i da je u 2015. godini Turska bila treći po veličini strani investitor u BiH. Također, u posljednje vrijeme poseban interes turski investitori pokazali su za ulaganje u naš kanton, tako da i to govori u prilog tezi da imamo još mnogo prostora za unaprjeđenje dosadašnje saradnje“, zaključio je premijer Gutić.

Tuzlarije


Ambasador Koč je prije svega izrazio zahvalnost za podršku i solidarnost koju je narod Bosne i Hercegovine iskazao odmah u noći kada je u Turskoj izveden pokušaj državnog udara. Također Ambasador je istaknuo rad i djelovanje Turskih Ziraat banke, instituta i kulturnog centra Yunuz Emre, te Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj - TIKA-e, kao osnova koje mogu doprinijeti jačanju privredne i kulturne saradnje.

Obzirom na trgovinski, ekonomski i kulturološki značaj ovog regiona, na današnjem sastanku najavljena je mogućnost imenovanja počasnog konzula Republike Turske u Tuzli. Premijer Gutić je dao podršku realizaciji jedne takve ideje, čija bi realizacija sigurno doprinijela boljoj povezanosti i jačanju ekonomskih, kulturnih i političkih odnosa između Turske i BiH.

Obzirom na bogatu dosadašnju saradnju, kao i teme koje su otvorene, ambasador je najavio svoju skorašnju ponovnu posjetu Tuzlanskom kantonu.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK