TUZLARIJE - BILTEN TK

24.12.2016.
Premijer Novalić posjetio Tuzlanski kanton
Premijer Novalić posjetio Tuzlanski kanton

Tuzlarije


U okviru posjete Tuzlanskom kantonu premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Kantona Bego Gutić. Ovom prilikom rezimirani su dosadašnji rezultati rada kako Vlade FBiH, tako i Vlade Tuzlanskog kantona, te dogovoreno u kojem pravcu bi se trebala odvijati i gdje bi trebalo staviti akcenat u narednom periodu. Kako je istakao premijer Novalić ocjena zvaničnih institucija Vašingtona i Brisela je da su u Federaciji BiH u proteklom periodu postignuti dobri rezultati po pitanju provedbe reformskih procesa i zapošljavanja.

Tuzlarije


Premijer Gutić je ukazao na neravnopravan tretman Tuzlanskog kantona u odnosu na druge kantone kada je u pitanju raspodjela sredstava sa federalnog nivoa vlasti. Ta neravnopravnost najizraženija je u povlačenju poticajnih sredstava u oblastima poljoprivredne proizvodnje, te malih i srednjih preduzeća i obrta.

Premijer Novalić je tokom sastanka upoznat i sa nekoliko projekata privrednih subjekata koji su uspješno prevazišli probleme iz prošlosti. Analizirani su projekti Rudnika soli, u kojem je riješen problem opterećujućeg duga iz prošlosti u iznosu od dva miliona KM, a razgovarano je i o aktivnostima u vezi sa kompanijom Gredelj iz Dobošnice, TTU-om u. Otvoreno je i pitanje raspodjele javnih prihoda, vraćanja inostranog duga, poticajnih mjera sa federalnog nivoa prema Tuzlanskom kantonu i dr.

Tuzlarije


Kako je istakao premijer Novalić, Tuzlanski kanton je prioritet jer su u njemu bili najveći problemi.

- U saradnji ove dvije vlade riješili smo skoro pa kompletan tuzlanski blok preduzeća sa poteškoćama. Postoji još Konjuh Živinice na kojem radimo“ rekao je premijer Novalić ali i dodao da Tuzlanski kanton ima veliki potencijal za razvoj i napredak. „Ovdje je konzumirano najviše sredstava za prvo zapošljavanje, iduće godine će privredni subjekti sa ovog područja također imati na raspolaganju dio od 30 miliona KM, kao i dio od 26 miliona predviđen za uvezivanje radnog staža, istakao je Novalić.

Tuzlarije


Osvrnuvši se na trenutno stanje u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH, Novalić je kazao da može biti zadovoljan situacijom u općinama koje djeluju izvan Tuzle.

- To su manje općine koje izrazito dobro stoje. Ovdje čak postoje one koje su među najboljima u Federaciji - Gračanica, Gradačac, Banovići, Živinice i Kalesija, dok sam grad Tuzla ima vrlo loše pokazatelje. Osim Termoelektrane i kompanija koje trenutno dižemo, praktično ima djelatnost zdravstva i državne uprave. Cilj nam je da popravimo ovo stanje, dodao je Novalić te naglasio da će gradonačelniku Jasminu Imamoviću tokom današnjeg sastanka ponuditi prijedloge za rješavanje trenutne situacije u vidu industrijske zone i slično.

Tuzlarije


Posebna pažnja tokom sastanka poklonjena je i situaciji u kojoj se nalazi Tvornica transportnih uređaja (TTU) u Tuzli.

- Mi smo na revitalizaciji TTU-a radili godinu i mjesec dana. Mislili smo da će ići brže, ali sudski proces je neupravljiv, kazao je Novalić i dodao da je reinkarnacija TTU-a urađena iz poslovnih razloga.

- Počinje realizacija velikih projekata, kao što je Blok 7 i slično. Mi tu imamo ugovorenih 15 posto učešća domaćih kompanija, a nešto od toga je i u domenu TTU-a. Moram reći i da TTU neće biti upravljan socijalnom logikom, sindikatom i slično. Ovom kompanijom će upravljati menadžment, njime vlasnici, a posebno Vlada FBiH koja je vlasnik ove dvije kompanije koje se nalaze iza TTU-a Energetik. Ona je napravljena zbog biznisa i ona će to biti, poručio je Novalić.

Prema riječima premijera Gutića TTU Energetik je predviđen kao kompanija koja na tržištu rada ostvaruje svoj profit.

- Kompanija nije osnovana za neku vrstu socijalnih potreba, ali pokazujemo socijalnu crtu na način da onim radnicima koji su radili u TTU-u putem javne procedure damo prednost prilikom upošljavanja, rekao je premijer Gutić.

Tuzlarije


Prema trenutnim informacijama od Elektroprivrede BiH već postoji potreba za ugovaranjem posla u iznosu od blizu pet miliona KM.

- Prema nekim procjenama koje smo radili na osnovu pokazatelja koje smo imali sa starim TTU-om, ovoj kompaniji potrebna je godišnja realizacija od nekih 10 miliona KM, a kako bi ona mogla rentabilno poslovati sa nekih 200 uposlenih. Mi očekujemo da ćemo vrlo lako naći posla za taj iznos, posebno imajući u vidu kompanije koje su je i formirale, napomenuo je Gutić.

Nakon sastanaka u Vladi Tuzlanskog kantona delegacije su danas posjetile nekoliko kompanija koje su primjeri i čije je današnje poslovanje dijelom rezultat rada ovih vlada. To su Rudnik soli Tuzla, Intral BH i Gredelj Revom iz Dobošnice.

- Zahvaljujući upravo Vladi Federacije BiH, koja je izdejstvovala oprost kamata u visini od 2 miliona KM, uspjeli smo dignuti Rudnik soli na noge. Iz izlaganja direktora Rudnika vidjeli smo da će Rudnik ove godine ostvariti rekordnu proizvodnju, očekuju i određenu dobit, ali i čuli optimistične planove za buduća ulaganja u optimizaciju proizvodnog procesa. U Intralu BH smo vidjeli najuspješniji projekat Vlade Tuzlanskog kantona. Osim uvezivanja radnog staža za 315 radnika Fabrike obuće Aida, Vlada je obezbijedila strateškog partnera koji je obećao upošljavanje oko 250 radnika. Danas smo vidjeli da u tim prostorima radi oko 320 radnika, što znači da su planovi i premašeni, rekao je premijer Gutić i akcentirao da će takve firme u narednom periodu moći računati i na određenu podršku i pomoć kako Kantonalne, tako i Vlade FBiH.

Tuzlarije


Tokom obilaska Gredelj Revoma premijeri su radnicima saopćili radosne vijesti da će već od februara u ovoj servisnoj radionici započeti proizvodni procesi, odnosno da će osim povratka i upošljavanja 70 radnika Gredelje ova radionica u perspektivi trebala zapošljavati više od stotinu radnika.

Na kraju današnjeg sastanka premijer Gutić se zahvalio premijeru Novaliću za pokazanu osjetljivost naspram problema koji opterećuju ovaj kanton, te podcrtao da su ovakvi sastanci prilika su da se jače i glasnije čuje glas našeg kantona.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK