TUZLARIJE - BILTEN TK

27.12.2016.
Vlada TK: 45.000 KM za realizaciju V Programa zapošljavanja Roma
Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost na Odluku o doznačavanju 45.000, 00 KM JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za realizaciju V Programa zapošljavanja Roma. Prema trenutnim podacima na evidenciji nezaposlenih lica u JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona iz oktobra 2016. godine evidentirano je ukupno 592 Roma, a navedenim Programom je predviđeno sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje Roma u iznosu od po 625, 00 KM mjesečno po jednoj osobi za vrijeme od 12 mjeseci, što je 7.500, 00 KM po jednoj osobi.

Prema navedenom Programu ukoliko poslodavac koristi sredstva Programa i zaposli osobu romske nacionalnosti sa evidencije nezaposlenih dužan ga je zadržati u radnom odnosu najmanje godinu dana i obavezuje se da istovremeno neće otpustiti postojeće zaposlenike radi zapošljavanja osoba romske nacionalnosti po ovom Programu.

Također Vlada usvojila je Informaciju o angažovanju osoba sa visokom stručnom spremom u cilju odrađivanja pripravničkog/volonterskog rada na TK-a i informacija o zapošljavanju i samozapošljavanju Roma

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK