TUZLARIJE - BILTEN TK

29.12.2016.
Usaglašen granski kolektivni ugovor za oblast državne službe
Tuzlarije


Na današnjim pregovorima sa predstavnicima Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem usaglasila je tekst granskog kolektivnog ugovora za oblast državne službe u Tuzlanskom kantonu.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo tokom pregovora. S obzirom da je na prethodnim sastancima većina stvari već bila dogovorena i usaglašena između socijalnih partnera, na današnjem sastanku usaglašen je i preostali dio.

- Evo na kraju ove godine mi smo praktično sa našim partnerima iz Sindikata usaglasili i ovaj preostali, veoma bitan dio odredaba ovog granskog kolektivnog ugovora, tako da očekujem da ćemo već početkom naredne godine ove aktivnosti finalizirati i potpisati njegovu konačnu verziju, rekao je premijer Gutić.

Premijer je ponovo istakao da osnova za nove granske kolektivne ugovore mora biti Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor, te podsjetio da Vlada Tuzlanskog kantona nije podržala i dala saglasnost na više granskih kolektivnih ugovora koje je dogovorila Vlada Federacije BiH, te da je shodno tome otvorila pregovore na kantonalnom nivou.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK