TUZLARIJE - BILTEN TK

19.08.2008.
Libijski ambasador u posjeti UKC Tuzla


Njegova ekselencija ambasador Libije u Bosni i Hercegovini Ayad S.S.Shawish sa saradnicima posjetio je JZU UKC Tuzla. Razgovaralo se o uspostavljanju saradnje i odlasku tuzlanskih stručnjaka iz oblasti medicine na rad u zdravstvene institucije u Libiji. Saradnja bi se uspostavila na institucinalnom nivou, a sadržavala bi i edukativne programe.

Goste je sa osnovnim informacijama o Ustanovi te projektima koji su u toku upoznao Prof.dr.Elmir Čičkušić, medicinski direktor ustanove. Posebno je govorio o važnosti transplantacijske medicine koja je uspješno implementirana u UKC Tuzla, kao i jednog od najvećih projekata u regiji pod nazivom „Plava bolnica sa radioterapijom“.

„ Kada je riječ o Plavoj bolnici to je objekat sa vrlo visokim standardima i raduje činjenica da je domaća građevinska kompanija Giprom glavni izvođač radova, rekao je Doc.dr.Nedret Mujkanović, direktor JZU UKC Tuzla, koji je još dodao da tuzlanski Univerzitetski klinički centar ima uspostavljen Sektor za kvalitet i da je uključen u proces akreditovanja zdravstvenih ustanova.

„Očekujem uspješnu saradnju sa zdravstvenim institucijama u Libiji i spremni smo predložiti koncept saradnje kakav već dugi niz godina uspješno imamo sa ustanovama iz cijelog svijeta, sa dobrim rezultatima“.

Libijski ambasador u BiH gospodin Ayad S.S. Shawish zahvalio se na prijemu veoma impresioniran dostignutim razvojem u Ustanovi i predstavljenim projektima.

„Smatram da je Vaš koncept jako dobar i nadam se uspostavljanju dobre sardanje sa libijskim ustanovama“, rekao je.

Predložio je posjetu Libiji i nastavak razgovora o saradnji.

Amra Odobašić, dipl.žurn.

Služba za komunikacije