TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2017.
Povodom saopćenja KO SDP BiH Tuzla
Vlada TK demantuje paušalne pretpostavke Envera Bijedića
Tuzlarije


Povodom saopćenja KO SDP BiH Tuzla, kojim se eksplicitno navodi da Vlada Tuzlanskog kantona urušava zdravstveni i obrazovni sistema Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona želi demantovati iznesene tvrdnje i paušalne pretpostavke predsjednika KO SDP BiH Tuzla Envera Bijedića.


Naime, Vlada Tuzlanskog kantona je davanjem saglasnosti za otvaranje privatnih visokoškolskih ustanova, među kojima i Univerzitetu „Kalos“, na području našeg kantona samo nastavila praksu koju je pokrenula upravo vlada koju je predvodio SDP. Naime, ulazak privatnog kapitala u oblast obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, osnivanjem PU „Centar za obrazovanje odraslih“ Tuzla u decembru mjesecu 2013.godine, omogućio je upravo SDP.

Sve kasnije donesene odluke, koje je donijela i ova Vlada Tuzlanskog kantona, nastavak su upravo tog političkog poteza.
S druge strane Vlada Tuzlanskog kantona misli da u ulasku privatnog kapitala u oblast obrazovanja nema ništa loše, ali je licemjerno od SDP-a prozivati druge za iste stvari koje su oni svojedobno radili.

Naprotiv, Vlada Tuzlanskog kantona smatra da postojanje monopola u bilo kojoj oblasti, pa i oblasti obrazovanja, nije dobra stvar, te da će konkurencija i u ovom segmentu društvenog života, kao i svugdje drugo, doprinijeti povećanju kvaliteta i bržeg prosperiteta.

Značajno je napomenuti da je mnogo ranije privatni kapital u oblast visokog obrazovanja uveden u Sarajevskom kantonu, gdje već duži niz godina u okviru „Sarajevo School of Science and Technology“ uspješno djeluje i privatni medicinski fakultet.
Također, značajno je istaći da na svjetskoj rang listi univerziteta prestižna mjesta zauzimaju upravo privatni univerziteti i fakulteti, a da nažalost privatni fakulteti vrlo često studentima nude znatno bolje uslove studiranja, nego što je to slučaj sa javnim univerzitetima. Kao rezultat postojanja takvih, privatnih univerziteta, nije nam poznato da je igdje došlo do urušavanja obrazovnog ili zdravstvenog sistema.

S tim u vezi, pozivamo vas da, kao konstruktivna opozicija, zajedno s nama radite na jačanju pozicije, statusa i rejtinga JU Univerzitet u Tuzli.
Vlada je, kao institucija koja predstavlja osnivača javnih zdravstvenih i obrazovnih institucija u Kantonu, u protekle dvije godine jasno pokazala kako se brine o zdravstvenom sektoru. O tome govore i podaci o stabilizaciji zdravstvenog sektora, a posebno Univerzitetskog kliničkog centra.

Klinički centar kojeg je SDP-ova vlada krajem 2013.godine dovela na rub do bankrota, 2016.godine će po prvi puta iskazati svoje pozitivno poslovanje.
S druge strane gospodin Bijedić je, nakon brojnih afera koje se vežu uz njegovo ime, zadnja osoba koja ima moralno pravo govoriti o ispravnosti i moralnosti tuđih aktivnosti. Tu energiju i pamet je, u cilju boljeg punjenja budžeta obrazovanja i zdravstva, mnogo konstruktivnije mogao iskoristiti dok je obnašao najodgovornije pozicije u carinskim strukturama. Nažalost iz tog doba uz njegovo ime vežu se isključivo veoma poznate afere.

Za kraj ovog demantija istaći ćemo i podatak da je Vlada, upravo s ciljem kvalitetnijeg nadzora nad radom svih visokoškolskih ustanova u Tuzlanskom kantonu, naložila inspekcijskim organima provođenje detaljnog nadzora nad njihovom radom. Nažalost, inspekcijski nadzor je pokazao veći broj propusta u radi i poslovanju na javnom, nego na privatnim univerzitetima. S tim u vezi Vlada je raspravljala na svojoj sjednici održanoj u petak 27. januara ove godine. Taj izvještaj pred nas je postavio nove zadatke da unaprijedimo rad, stanje i uslove studiranja na Univerzitetu u Tuzli.
Kantonalni odbor SDP-a BiH Tuzla pozivamo da svoju energiju iz opozicije konstruktivno iskoriste u pomognu nam u ostvarivanju ovog cilja za dobrobit svih nas.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK