TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2017.
Delegacija Vlade TK posjetila RMU ˝Đurđevik˝
Tuzlarije


Pozitivni poslovni rezultati Rudnika mrkog uglja "Đurđevik" bili su povod za današnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona ovom privrednom društvu.

Kako je u svom uvodnom obraćanju istakao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, iako Vlada Tuzlanskog kantona, s aspekta vlasništva, nema nadležnost nad radom i poslovanjem Rudnika mrkog uglja "Đurđevik", tri su "dodirne tačke" Rudnika sa ingerencijama kantonalne Vlade.

"Činjenica da su oko 900 uposlenika Rudnika građani ovog kantona, uz pitanja koncesija i zdravstvenog osiguranja dovoljan su razlog za brigu i pažnju kantonalne Vlade prema ovom privrednom društvu" rekao je premijer Gutić i čestitao direktoru Rudnika Samiru Hadžiću na pozitivnim poslovnim rezultatima koji su obilježili proteklu godinu. Premijer je također izrazio nadu da će tekuća godina biti još bolja, a zbog poštivanja svih rokova predviđenih potpisanim protokolima i sporazumima, pohvalio odgovoran odnos Uprave Rudnika i izrazio spremnost i volju Vlade Tuzlanskog kantona da u skladu sa mogućnostima pomogne rudarstvo u Tuzlanskom kantonu.

"Pohvalna je činjenica da RMU "Đurđevik" poštuje sve svoje obaveze iz potpisanog protokola i izmiruje svoja dugovanja po pitanju koncesija. Kao rezultat toga, u narednom periodu očekujemo da potpišemo i novi višegodišnji ugovor o koncesiji, koji će na sistemski i dugoročan način riješiti pitanje koncesionih naknada" rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva TK Srđan Mićanović.

Osim izmirivanja koncesionih naknada Rudnik kontinuirano izmiruje i svoje obaveze po pitanju doprinosa za zdravstveno osiguranje.

"Zahvaljujući ovom odgovornom odnosu Rudnika i poštivanju potpisanih reprograma, rudari i svi ostali uposlenici ovog rudnika, njih ukupno 884, imaju redovno ovjerene zdravstvene legitimacije i osiguranu zdravstvenu zaštitu na po tri mjeseca. Također, ovaj rudnik isporučuje značajnu količinu ugljena Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla za njihove potrebe i raduje nas da je i ta saradnja na zadovoljavajućem nivou", riječi su ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića.

"Zahvalni smo Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona za ovu današnju posjetu. To je i poruka da Vlada, iako mi nismo u njihovoj ingerenciji, vodi računa o Rudniku i njegovim radnicima. Također zahvalni smo Vladi što nam je odobrila određene reprograme, čime nam je omogućeno da u narednim mjesecima u ratama izmirimo prethodno nastala dugovanja i stvorimo preduslove za dobivanje koncesije u narednom periodu", zaključio je direktor Rudnika Samir Hadžić i najavio nove investicijske projekte na ovom rudniku koji će zasigurno rezultirati boljim uslovima rada za rudare i kvalitetnijim poslovanjem ovog privrednog društva.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK