TUZLARIJE - BILTEN TK

19.08.2008.
Prijem za šefa misije libijske Ambasade u BiH


U Uredu Premijera Tuzlanskog kantona danas je organizovan prijem za delegaciju Libijske Ambasade u BiH, koju je predvodio šefa Misije Ayad Shawish. Ambasador Shawish je upoznao premijera Mujića da su učinjeni značajni koraci kako bi se stvorili uslovi za saradnju Libije i BiH, posebno kada je riječ o privredi, te da njegove posjete kantonima i Brčko Distriktu imaju za cilj da se konkretna saradnja što prije ostvari.



„Libija u narednih 4-5 godina planira investicije vrijedne oko 150 milijardi konvertibilnih maraka u oblasti građevine. S obzirom na izuzetno dobra iskustva sa bosanskohercegovačkim građevinskim firmama očekujemo da značajan broj poslova dobiju upravo firme iz BiH. Također nudimo poslove za vaše stručnjake u oblasti medicine koji su izuzetno cijenjeni u Libiji“ rekao je gospodin Shawisha.

Gospodin Salih Šabović, direktor tuzlanskog Giporma upoznao je premijera Mujića o velikim mogućnostima za angažman naših građevinskih firmi na libijskom tržištu ali istakao da firme ne mogu to činiti samostalno bez snažne podrške države odnosno bez formiranja kozorcija koji bi se kandidovao za velike projekte.

Premijer Mujić je izrazio podršku privrednicima iz Tuzlanskog kantona u njihovim pripremama za izlazak na libijsko tržište, kao i nadu da će u narednom periodu biti otklonjene administrativne prepreke koje u BiH obeshrabruju libijske investitore da uđu u značajnije projekte u našoj zemlji.

Današnjem prijemu kod Premijera Tuzlanskog kantona prisustvovali su i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sehudin Ograšević i Asim Musić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Tuzlanskog kantona Salko Bukvarević, direktor UKC-a Tuzla Nedret Mujkanović i šef Službe za komunikacije UKC-a Tuzla Enes Osmančević.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona