TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2017.
Održana 64. redovna sjednica Vlade TK
Vlada prihvatila tekstove granskih kolektivnih ugovora
Tuzlarije


Nakon što su pregovarački timovi Vlade Tuzlanskog kantona i predstavnici granskih sindikata parafirali granske kolektivne ugovore za oblasti odgoja i obrazovanja, te državne službe u organima uprave i sudske vlasti Tuzlanskog kantona i time uspješno okončali proces kolektivnog pregovaranja za ove oblasti, Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici prihvatila tekstove ovih granskih kolektivnih ugovora.

U procesu kolektivnog pregovaranja Vlada je iskazala posebnu socijalnu osjetljivost i predvidjela povećanje najniža plaća uposlenicima u ovim oblastima sa trenutnih 380, 25 KM na 406, 56 KM.

Također, iskorak je napravljen i kada je u pitanju otpremnina pri odlasku radnika u penziju. Za razliku od drugih kantona u Tuzlanskom kantonu ona je predviđena u iznosu od 6 prosječnih plaća u FBiH ili 6 isplaćenih plaća ukoliko je ta opcija povoljnija po uposlenika.

Imajući u vidu navedeno, Kantonalna vlada je za ona najosjetljivije kategorije i povećala nivo određenih prava, a sva ostala prava zadržana su na istom nivou kao i ranije.

Kako Vlada Tuzlanskog kantona ne bi nametala finansijske obaveze jedinicama lokalne samouprave, tekst ugovora za oblast državne službe će biti upućen svim općinama i Gradu Tuzla na davanje saglasnosti.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK