TUZLARIJE - BILTEN TK

07.02.2017.
Potpisani granski kolektivni ugovori za oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja
Granske kolektivne ugovore za oblasti osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja, danas su u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona svečano potpisali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović i predsjednici kantonalnih sindikata Mirzet Pozderović i Admir Terzić.

Tuzlarije


Ovim činom uspješno je okončan proces kolektivnog pregovaranja za uposlenike u ovim oblastima u našem kantonu. Postignutim dogovorom zadovoljni su i predstavnici Vlade i sindikata.

„U potpunosti smo zadržali obim stečenih prava radnika, a imamo i određene odredbe u ugovorima koje najosjetljivijim kategorijama uposlenika nude i nešto bolje uslove za rad u budućem periodu. U ugovoru smo predvidjeli i isplatu regresa za uposlenike u ovim oblastima. Ova naknada je predviđena u visini od 50% prosječne plaće u Federaciji BiH, uz uslov da ukoliko Kanton bude poslovao negativno regres isplatimo u iznosu ne manjem od 25% prosječne plaće u Federaciji“, rekao je ministar Muratović, te zaključio da kolektivni ugovori garantuju stabilnost i sigurnost za oko 7.000 uposlenika u oblastima osnovnog i srednjeg obrazovanja u našem kantonu.

Tuzlarije


U konstruktivnom socijalnom dijalogu sa sindikatima utvrđeno je da se najniža plaća uposlenicima u ovim oblastima poveća sa trenutnih 380, 25 KM na 406, 56 KM, što je usklađeno i sa odredbama Općeg kolektivnog ugovora.

„Kroz jedan vrlo kvalitetan socijalni dijalog sa Vladom Tuzlanskog kantona mi smo došli do jednog vrlo kvalitetnog Kolektivnog ugovora za oblast osnovnog odgoja i obrazovanja, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Mirzet Pozderović.

„U ovom momentu ovaj kolektivni ugovor je maksimum mogućeg i sa jedne i sa druge strane. Smatramo da ovim kolektivnim ugovorom radnici, ali ni Vlada nisu oštećeni i da smo dogovorili obim prava koji će Vlada u narendom periodu moći ispoštovati“ riječi su predsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK-a Admira Terzića.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK