TUZLARIJE - BILTEN TK

19.08.2008.
Kantonalna privredna komora Tuzla
Održan sastanak predstavnika partnerskih privrednih komora iz FBiH


Kantonalna privredna komora Tuzla bila je domaćin predstavnicima partnerskih privrednih komora iz Federacije Bosne i Hercegovine. O izmjenama postojećeg Zakona o komorama, razgovarali su predstavnici komora iz Tuzle, Mostara, Zenice, Bihaća i Sarajeva. Ovaj sastanak predstavlja i svojevrsne pripreme za donošenje novog zakona o komorama.

Istaknuto je kako je ova aktivnost već provedena u okviru komorskog sistema Republike Srpske, te da je na ovom području novi zakon u primjeni od juna ove godine. Promjene u Zakonu znače pogodnosti u poslovanju i povoljnije poslovno okruženje za privredne subjekte na području manjeg bh entiteta.

- Kada je riječ o privrednim subjektma u Federaciji Bosni i Hercegovini, evidentno je da su u lošijem položaju u odnosu na privredne subjekte iz Republike Srpske, zbog činjenice da posluju po starom zakonu. Pokazalo se da taj Zakon, koji je na snazi na području Federacije, nije funkcionalan i ne stvara pozitivno okruženje za poslovanje privrednih subjekata. Upravo iz tog razloga očekujemo od Ministarstva energetike i industrije Federacija Bosne i Hercegovine da što prije usvoji predložene izmjene, naglasio je Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komora Tuzla.

Po mom mišljenju, neophodno je napraviti takav zakon koji će omogućiti što više koristi privrednicima i to treba biti suština ovog zakona, istakao je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komora Zeničko-dobojskog kantona.

U prvi plan treba staviti funkcionalnost organizacije cjelokupnog komorskog sistema u Bosni i Hercegovini a ne samo u Federaciji Bosni i Hercegovini. Kao što znamo Republika Srpska se već organizovala, riječi su Munevere Pahor, sekretarice Privredne komora Kantona Sarajevo.

Prijedlog izmjena zakona o komorama ponuđen je nadležnom federalnom ministarstvu a čelništvo partnerskih privrednih komora planira ponuditi dopunu prijedloga izmjena. Parlamentarna procedura oko donošenja izmjena zakona, mogla bi biti okončana do kraja godine, kada bi i Zakon o komorama trebao stupiti na snagu.

Priredio(la): V.K.