TUZLARIJE - BILTEN TK

02.06.2016.
Sa Tuzlanskog aerodroma otpremljena prva isporuka mesa za Tursku
Tuzlarije-Turkish Cargo


Danas oko 17:40 na Aerodrom Tuzla sletio je je avion iz Istanbula Airbus A330-243F, vlasništvo kompanije Turkish Cargo.

Tuzlarije-Turkish Cargo


Na platformi za cargo saobraćaj dočekan je od mnogobrojnih predstavnika medija i zvaničnika, a posada je izvela zanimljiv manevar u kojem je dva puta nadletila pistu aerodroma da bi avion spustila sa kalesijske strane, bliže kamerama.

Tuzlarije


Dolaskom ovog aviona i zvanično je započet avionski prevoz mesa za Tursku. U nastavku prenosimo tekst i video Federalne TV o ovom događaju.

Sa Tuzlanskog aerodroma danas je za Tursku avionom otpremljena prva količina goveđeg mesa, nakon višemjesečne pauze zbog afere s izvozom mesa koje nije porijeklom iz BiH.

U ovoj pošiljci trebalo biti biti 53.118 kilograma mesa goveda čiji je pregled izvršila Kancelarija za veterinarstvo BiH. U Tursku bi do kraja godine trebalo da bude izvezeno 5.700 tona mesa goveda, kažu u Kancelariji.

Kancelarija za veterinarstvo BiH usvojila je uputstvo o provođenju postupka certifikacije pošiljki mesa koje se izvoze u Tursku i u skladu s tim će cijeli postupak biti pod stalnim nadzorom Kancelarije.Za prijevoz namirnica životinjskog porijekla zadužena je aviokompanija "Turkish Airlines Cargo", s kojom je menadžment Tuzlanskog aerodroma potpisao ugovor.

Ambasador Turske u BiH Cihad Erginay kazao je da je današnji događaj veliki poduhvat za razvoj poljoprivrede i stočarstva u BiH.

Podsjetio je da je ovo treći dio faze izvoza 15.000 tona rashladnog mesa iz BiH za Tursku, koji se implementira već treću godinu.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić ocijenio je da je Međunarodni aerodrom Tuzla šansa za privredni razvoj tog kantona.

- Očekujemo da izvoz mesa iz BiH bude neka vrsta motora u poljoprivredi - izjavio je Gutić.

O uspjehu ovog aerodroma, navodi premijer TK, govori i pokazatelj da je prošle godine imao 260.000 putnika, te je postao ekonomski održiv.

Dodao je da je Federalna vlada namijenila milion i po KM kapitalnih ulaganja u aerodrom, kao i Uprava za indirektno oporezivanje dva miliona za izgradnju nove zgrade.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović istakao je da će večeras biti izvezeno 63 tone mesa, a do kraja novembra je predviđeno 5.700 tona u 90 operacija, dodavši da se nada da će se ovaj aerodrom etablirati kao lider u kargo saobraćaju BiH.

Turska je odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH, isključivo domaćeg, na godišnjem nivou, ali je to dovedeno u pitanje zbog prevara jer je otkriveno da su pojedine kompanije i pojedinci zloupotrijebili sporazum o bescarinskom izvozu mesa iz BiH u Tursku tako što su uvozili meso iz zemalja EU-a, a zatim ga prodavali Turskoj kao domaće.

Ovim je nanesena ogromna finansijska šteta domaćim uzgajivačima. (FTV)


Tuzlarije


Nekoliko minuta iza 22 sata avion je odletio za Tursku.