TUZLARIJE - BILTEN TK

29.06.2016.
Obilježavanje 70. rođendana pruge Brčko Banovići
Tuzlarije


Organizacioni odbor za obilježavanje 70 godina izgradnje pruge Brčko – Banovići, na čijem je čelu premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, danas je potvrdio program i definisao rokove godišnjice.

Aktivnosti će, prema riječima premijera Gutića, početi 4. novembra u Banovićima, zajedničkom izložbom Arhiva i Muzeja istočne Bosne te svečanom akademijom.

Tuzlarije


- Narednog dana ovim povodom u Tuzli će biti održana svečana akademija o istorijskoj vrijednosti pruge i njenom značaju za cijeli region. Za šesti novembar planiran je svečani voz koji će krenuti iz Banovića ka Brčkom. Posljednjeg dana u Brčkom će biti održana izložba i okrugli sto koji će dati zaokruženu istorijsku sliku privrednog i kulturnog fenomena u čijoj je izgradnji učestvovalo 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta, rekao je predsjednik OO Gutić, napominjući da će Vlada TK biti pokrovitelj manifestacije.

Ovaj je događaj prilika i za promociju turizma, rečeno je ovom prilikom, te ponovljena namjera da se momenat iskoristi za inicijativu proglašenja internacionalnog dana volonterizma te izdavanje prigodne poštanske marke u znaku jubileja. Također je dogovoreno da se zbog značaja događaja od Vlade Federacije BiH, Vijeća ministara kao i resornih federalnih ministarstava zatraži da se uključe u obilježavanje manifestacije.

Tuzlarije


Za obilježavanje jubileja interes su, između ostalih, pokazali predstavnici brojnih institucija poput Arhiva Tuzlanskog kantona, Muzeja istične Bosne, općina Banovići i Srebrenik, Rudnika soli Tuzla i Rudnika Banovići, SABNOR-a, Termoelektrane Tuzla, Željeznica Federacije i Vlade Brčko Distrikta