TUZLARIJE - BILTEN TK

30.06.2016.
Na Univerzitetu u Tuzli promovirano 14 doktora nauka
Na prigodnoj svečanosti upriličenoj na Univerzitetu u Tuzli, danas je obavljena promocija 14 doktora nauka, dok će za još četiri promocija biti zakazana naknadno.

Tuzlarije


Rektorica Univerziteta prof. dr. Aida Crnkić kazala je da je ovo značajan dan za Univerzitet koji uskoro obilježava 40. godišnjicu.

- Do sada su na Univerzitetu promovirana 734 doktoranta, plus ovih 14 koje danas promovišemo na čast doktora nauka. To pokazuje da Univerzitet u skromnim uslovima stalno nastoji unaprijediti i proširiti naučnu misao – iskaknula je rektorica.

Novim doktorima nauka čestitao je i poželio puno uspjeha u budućem radu i primjer TK-a Bego Gutić.

Među slavljenicima je bila Alma Damjanović, koja je danas promovirana u doktora nuklearne fizike. Zanimljivo je da je ona na promociju došla iz Haga gdje radi kao predavač na Internacionalnoj školi.

- Ovo je poseban dan u mom životu. Na Univerzitetu u Tuzli sam završila magistarski studij, tako da sam imala želju ovdje nastaviti i našoj zemlji dati naučni doprinos. Veoma sam ponosna što sam doktorirala u BiH - izjavila je za Fenu Damjanović.

U doktore nauka danas su promovirani: Edita Dervišević, Žana Pozderac, Amela Čičkušić, Amela Pašić, Izeta Softić, Denisa Salihović- Hajdarević, Amina Krupalija- Solak, Nermina Ovčina- Kurtović i Merima Gegić (medicina), Šejn Husejnefendić (žurnalistika), Jasmina Zlatarević (književnost), Amir Zenunović (poljoprivreda – animalna proizvodnja), Alma Damjanović (fizika) i Amra Rekić- Vuković (matematika).

Svečanost je oplemenila više puta nagrađivana pijanistica Sarah Skopljak koja je izvela kompoziciju „Ciganski ples“ Pabla de Sarasatea.

Priredio(la): Agencija Fena