TUZLARIJE - BILTEN TK

01.07.2016.
Arhiv TK obilježio 62. godišnjicu osnivanja
Tuzlarije


Povodom obilježavanja 62 godine od osnivanja JU Arhiv TK, danas je u prostorima ove javne ustanove upriličena javna izložba pod nazivom "Orijentalna zbirka Arhiva Tuzlanskog kantona (Izbor dokumenata)". Izložbu, kao sažet uvid u dio arhivskog bogatstva kojim Arhiv TK raspolaže, pripremili su djelatnici Arhiva i Društvo arhivskih zaposlenika Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Rođendan Ustanove radnicima i upravi Arhiva čestitali su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović.

"Ono što nije zapisano kao da se nije ni desilo" narodna je izreka koja u sebi nosi mnogo istine, i upravo je ovom izrekom započeo svoje obraćanje prisutnima premijer Bego Gutić.

Tuzlarije


- Mnogo je istine u ovoj izreci, ali i kada se neke stvari zapišu i zabilježe, treba imati nekoga ko će se o tim zapisima propisno brinuti, čuvati ih, i dati nam ih kada nam one ponovno zatrebaju. Upravo je to, narodnim, jednostavnim jezikom rečeno, zadaća ove javne ustanove. Zadaća koju oni već 62 godine veoma uspješno obavljaju, rekao je premijer Gutić.

Arhivi su inače ustanove od posebnog društvenog i državnog značaja. Oni čuvaju neprocjenjivo pisano kulturno - historijsko naslijeđe, odnosno arhivsku građu koja predstavlja memoriju društva i svjedočanstvo o postojanju, identitetu, tradiciji, te mnogobojnim historijskim procesima u bližoj i daljoj prošlosti, na društvenom, privrednom, kulturnom, političkom i drugim poljima djelovanja.

Tuzlarije


- Današnji, takoreći rođendan ove ustanove, prilika je koju želim iskoristiti da odam priznanje svima koji su doprinijeli uspješnom radu ove ustanove, sa porukom da ćemo i dalje biti partneri i podržavati rad ove iznimno značajne javne ustanove, zaključio je premijer Gutić.