TUZLARIJE - BILTEN TK

21.07.2016.
Premijer TK Bego Gutić:
Najbolje vrijeme za ulaganje u Tuzlanski kanton
Tuzlanski kanton (TK) u posljednje vrijeme bilježi pozitivna kretanja u privredi i zapošljavanju, a broj nezaposlenih je po prvi put značajnije smanjen u posljednjih sedam godina. U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Bego Gutić, premijer TK, govori o povećanju proizvodnje, izvoza, ali i o tome zbog čega je ovo područje atraktivno za investiranje.

Tuzlarije


Važan podatak je, ističe Gutić, taj da je krajem maja u TK zabilježen pozitivan odnos broja zaposlenih u odnosu na nezaposlene osobe. Kada je ovaj sastav vlade u februaru 2015. godine preuzeo mandat, na evidenciji Službe za zapošljavanje bilo je, navodi Gutić, 99.000 nezaposlenih osoba, dok su 84.000 bile zaposlene. Prema podacima iz maja ove godine, odnos se promijenio u korist broja zaposlenih i prema zvaničnim podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u ovom su kantonu trenutno 94.000 zaposlene osobe, dok je broj nezaposlenih 91.000.

Rast industrijske proizvodnje

Pad broja nezaposlenih je, prema Gutićevim riječima, rezultat nekoliko projekata koje Vlada TK realizira zajedno sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i kantonalnim službama.

Osim zapošljavanja, proteklih mjeseci ove godine zabilježen je trend rasta industrijske proizvodnje za 7, 8 posto, a primjetno je i povećanje izvoza u odnosu na uvoz.

– Možda najafirmativniji podatak za naš kanton je da je izvoz gotovo u cjelosti pokrio uvoz koji TK ima u prvih šest mjeseci ove godine i pokrivenost uvoza izvozom je 98 posto. Kada je u pitanju izvoz, dominira hemijska industrija, koksno-hemijski kombinat i proizvodnja koksa, zatim proizvodnja cementa i sode, a i metalni sektor jednim značajnijim dijelom participira u izvozu, kao i drvna industrija – navodi Gutić.

Govoreći o investicijama, premijer TK ističe dva “najveća projekta u postratnoj BiH, izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i izgradnju termoelektrane u Banovićima”.

– To su dvije investicije čije projekte vodi federalna vlada, ali s obzirom na to da se radi o projektima koji će biti implementirani u našem kantonu, to je nešto za što smo mnogo zainteresirani, a te dvije investicije vrijede 2, 7 milijardi KM – naglašava Gutić.

Neki problemi bez odgovora

No, dok se ne započne sa izgradnjom u energetskom sektoru, na ulicama i ispred fabrika koje su nekada važile za gigante, radnici protestuju, tražeći svoja prava.

Riječ je, navodi Gutić, o ljudima koji su s pravom tražili rješavanje svojih problema, a dolaze iz nekoliko preduzeća koja su bila u vlasništvu kantona i koja su u posljednjih 10-15 godina zapala u ogromne dugove zbog nedomaćinskog upravljanja, te neblagovremene prestrukture i privatizacije.

Vlada je, navodi Gutić, po preuzimanju mandata kazala da se prvo moraju rješavati problemi u privredi, naročito u privrednim društvima koja su u vlasništvu Vlade TK, a to su Dita, Livnica i Tvornica transportnih uređaja. Do sada se, tvrdi premijer, riješio značajan dio tih problema. Dio njih se, kaže, još uvijek rješava, a za neke probleme nema adekvatnog odgovora, ali se oni očekuju kroz stečajne postupke i traženje strateških partnera

– Pored ovih problema u državnim firmama koje su u vlasništvu Vlade TK, a bez obzira na to što s aspekta prava vlasništva nemamo nikakvu obavezu prema privatnom sektoru, vlada se ipak uključila u rješavanje u privatiziranim firmama koje su ostale u privatnom vlasništvu. Uključili smo se da pokušamo pomoći u rješavanju problema u tim firmama, a mislim na Ditu i živinički Konjuh. To su bile državne firme, državne kompanije koje su privatizirane po nekoliko puta – navodi Gutić, dodajući da se susreću sa velikim brojem malih dioničara koji ne mogu definirati osnovne politike i pravce razvoja svojih kompanija i gomilanja dugova.

Privredno najinteresantniji kanton

Gutić podsjeća da je problem tvornice deterdženata Dita riješen uz pomoć trgovačkog lanca Bingo i sada se traži kupac Dite. Vlada, koja je, kaže Gutić, akumulirani deficit u budžetu tokom prošle godine sa 93 miliona KM spustila na 60 miliona, probleme u fabrici namještaja Konjuh namjerava riješiti prema sličnom modelu.

Pozitivna priča o Međunarodnom aerodromu Tuzla, sa kojeg se prošle godine prevezlo 260.000 putnika i sa kojeg su nedavno krenuli kargo letovi, zbog čega se etablirao kao drugi aerodrom u BiH, prema Gutićevim riječima samo je jedna od brojnih prednosti ovog kantona. Osim aerodroma, resursi i kadrovska baza su, navodi Gutić, komparativne prednosti Tuzlanskog u odnosu na druge kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine, a zadatak vlasti je da rade na poboljšanju poslovnog ambijenta.

– Kada govorimo o političarima, govorim o potencijalnim investitorima i mi odavde, kao vlada, pokušavamo toj ciljnoj grupi poslati poruke da je TK, što pokazuju brojne posjete i interesiranja ambasada u BiH, privredno najinteresantniji kanton. Također bih podsjetio na izjavu Valentina Inzka, visokog predstavnika za BiH, da je ovo najbolje vrijeme za ulaganje u BiH, a ja kažem da je ovo najbolje vrijeme za ulaganje u TK – zaključuje Gutić.

Priredio(la): Agencija Anadolija