TUZLARIJE - BILTEN TK

24.07.2016.
Lavovi iz Teočaka:
Obilježena godišnjica 255. Slavne teočanske brigade ˝Hajrudin Mešić˝
Manifestacija "Teočanski dani otpora 2016" završena je sinoć obilježavanjem 24. godišnjice formiranja 255. Slavne teočanske brigade "Hajrudin Mešić".

Svečanoj akademiji organiziranoj tim povodom prisutvovalo je više od hiljadu građana, bivših boraca i predstavnika vlasti.- Njihova je vječnost, a naša obaveza je da ne iznevjerimo naše šehide, da Teočak, grad slobodnih i ponosnih ljudi, čuvamo za generacije koje dolaze. Mi drugog puta nemamo i drugi put ne želimo - poručili su organizatori akademije.

Tuzlarije


Prisutnim građanima su se između ostalih obratili ratni komandanti ove brigade, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te predstavnici lokalne vlasti u Teočaku.

Svi oni su podsjetili na važnost i ulogu koju je 255. Slavna teočanska brigada "Hajrudin Mešić" imala u protekloj agresiji.

Ministar Bukvarević je kazao da je privilegija biti u Teočaku, mjestu koje je tokom velikosrpske agresije dalo izuzetan doprinos u odbrani BiH.Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić rekao je da su "Teočanski dani otpora" uvršteni u značajne historijske datume Tuzlanskog kantona i da je važno govoriti o historiji koja se pisala upravo u ovom mjestu.255. slavna brdska brigada ˝Hajrudin Mešić˝ je bila vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu 2. korpusa Armije RBiH. Prvi komandant brigade je bio Hajrudin Mešić zvani Kapetan Hajro. Čitavo vrijeme rata ova brigada je bila garant opstanka stanovništva na slobodnim teočanskim prostorima i trn u oku neprijatelju.

Ova brigada je tokom velikosrpske agresije imala specifičnu i zasigurno najtežu zonu odgovornosti u cijeloj vojnoj komponenti Armije Republike Bosne i Hercegovine. Borci ove brigade su tokom rata oslobodili 45 kilometara teritorije, čuvali liniju odbrane u dužini od preko 33 kilometra, držali i branili 72 borbena položaja i otvorili putni koridor Teočak-Goduš-Sapna-Kalesija-Tuzla. Borci pod kontrolom kapetana Hajre 1992. godine su pokušali proboj prema opkoljenim enklavama Cerskoj i Kamenici, u plemenitoj misiji da pomognu narodu Srebrenice i Žepe.

Tokom agresije, kroz brigadu je prošlo 3.100 boraca. I nisu to bili samo muškarci. Za odbranu Teočaka borile su se i 253 žene. Orden heroja oslobodilačkog rata dobio je rahmetli brigadni general Hajrudin Mešić, a priznanjem "Zlatni ljiljan" okitilo se 20 boraca. Broj ranjenih boraca u brigadi je 795, dok je za slobodu zemlje Bosne iz Teočaka život dao 341 pripadnik brigade.

Svečanoj akademiji prethodio je prijem za komandante 255. Slavne teočanske brigade kod načelnika Tajiba Muminovića. Potom su se prisutni, kao i ostali građani Teočaka uputili ka mjestu gdje je otvoreno obnovljeno spomen obilježje posvećeno šehidima koji su svoje živote dali u odbrani ovog mjesta od velikosrpskog agresora. Sve navedeno zabilježila je i naša kamera, pogledajte.U nastavku fotografije koje smo zabilježili na pomenutim svečanostima u Teočaku.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.