TUZLARIJE - BILTEN TK

11.08.2016.
Data dozvola za rušenje ˝Doma armije˝ za potrebe Suda
Tuzlarije


Danas je održana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona sa samo jednom tačkom dnevnog reda koja glasi: Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o dozvoli uklanjanja postojećeg objekta „Dom Armije“ u Tuzli i davanju ovlaštenja za preduzimenje formalno-pravnih radnji radi uklanjanja postojećeg i izgradnje novog objekta.

Ministrica pravosuđa i uprave u Vladi TK, Ivana Kulić, rekla je da postojeći objekat "Dom Armije" u Tuzli treba srušiti zbog procjene da bi saniranje objekta bilo vrlo skupo, te da će se na istom mjestu izgraditi objekat za potrebe Općinskog suda u Tuzli. Naglašeno je da su uočene pukotine na temeljima i fasadi objekta, te konstruktivnim elementima.

Iako je odluka usvojena jednoglasno, samom usvajanju su prethodila, ovaj put, blaža prepucavanja na relaciji SDP - SDA.

Obrazlažući da će poslanici SDP-a podržati odluku, te da se konačno riješe sporna pitanja oko objekta koji je uknjižen kao "Dom JNA", zamjenik predsjednika Skupštine TK, Slađan Ilić, rekao je da je glavni kočničar u potrebnoj proceduri bio bivši rektor Enver Halilović. Podsjetio je da je Halilović tužio Skupštinu TK te je spor izgubio, Sud je rekao da je objekat u Vlasništvu Tuzlanskog kantona 1/1, te su nakon te odluke i moglo pristupiti daljoj proceduri. Na to je reagovao premijer Vlade TK Bego Gutić rekavši da nije korektno spominjati čovjeka koji nije prisutan, te da nije krivica do gospodina Halilovića nego Vlade Federacije BiH, koja je donijela odluku da se zgrada, koja je u vlasništvu Tuzlanskog kantona dodijeli na korištenje Univerzitetu u Tuzli.

Tuzlarije


Na kraju je Odluka donesena jednoglasno te je stvorena mogućnost preduzimanja pojedinih radnji u cilju pribavljanja potrebnih saglasnosti i dozvola za uklanjanje postojećeg i izgradnju novog objekta s obzirom da je i povlačenje stredstava IPA fonda za tu svrhu uslovljeno pribavljanjem građevinske dozvole najadalje do 30.09.2016. godine.

S.M.