TUZLARIJE - BILTEN TK

24.08.2016.
Gradačac
Otvoren 43. Sajam šljive
Tuzlarije


Zajedničkim presijecanjem vrpce 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu danas su otvorili Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Na početku se obratio direktor Sajma šljive Hašim Šabanović, koji se zahvalio svima koji su podržali ovu manifestaciju, a posebno je istaknuo Vladu FBiH i Vladu TK bez čije pomoći sajam ne bi bio moguć.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH je u svom obraćanju rekao kako je jedna od zadaća ove zemlje da uspostavi poljoprivredne institucije na državnom nivou.
„Moramo usmjeriti strateške dokumente koji će garantovati bolju poljoprivrednu politiku i bolju zaštitu domaćim proizvođačima. Naš zadatak je da jačamo poljoprivedu, jer poljoprivrednik nema nacionalnu pripadnost, ima samo svoje gazdinstvo i treba podršku onih koji vode vladu i resorsna ministarstva“, istakao je Dedić.

Skupu se obratio i Premijer TK Bego Gutić, kazavši kako Sajam šljive konstantno bilježi rast, što je vidljivo i po broju izlagača i činjenici da će ovo biti najuspješniji sajam u postratnom periodu u Gradačcu.

„Proizvoditi hranu znači biti izložen konkurenciji iz uvoza, otežano izvoziti svoje proizvode, biti izložen raznim nedaćama i nemati baš adekvatnu podršku države. Takav ambijent moramo svi mijenjati, a posebno mi na visokim funkcijama. To je dug proces kojem moramo težiti, isto kao i jedinstvenom tržištu, te sistematski definisanim poticajima usmjerenim ka strateškim proizvodima, a to su za naša područja posebno šljiva i kornišon“, poručio je Gutić.
Na otvaranju sajma obratio se i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, koji je rekao kako su organizatori shvatili značenje sajmovanja i prilagodili se tržištu.

„Nije dovoljno samo proizvesti kvalitetan proizvod. Treba ga ispravno preraditi, koristeći kvalitetnu tehnologiju, a ovaj sajam je pokrio sve te tačke. Ovdje možete ne samo vidjeti najnoviju tehnologiju nego je možete nabaviti; možete vidjeti najbolji proizvod, ali ga možete i nabaviti. Upravo to je poziv tržištu da se orjentira prema ovom sajmu koji već 43. godine egzistira, a mnogi sajmovi prestali su funkcionirati samo zato jer nisu znali šta tržište traži”, završio je Mesić.

Na ovogodišnjem Sajmu šljive svoje proizvode i usluge prezentovat će 302 izlagača iz Austrije, Njemačke, Turske, Češke, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na 7.500 kvadratnih metara bit će izloženi sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda. Posjetioci će tokom naredna četiri dana moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga će se na sajmu održati i tradicionalno-stručno savjetovanje, kao i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa regionalne saradnje iz područja poljoprivrede i biznisa.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE GS