TUZLARIJE - BILTEN TK

28.11.2008.
Vlada TK i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja TK
Potpisan Protokol o pregovorima


Vlada Tuzlanskog kantona i Samostalni sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Tuzlanskog kantona potpisali su danas Protokol o pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog odgoja i obrazovanja.



U ime Vlade TK protokol je potpisala ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Suljkić - Hadžić, rekavši da se nada da će Kolektivni ugovor biti potpisan do 31.12.2008. godine, kada je i krajnji rok. Do naznačenog vremena bi trebali usaglasiti eventualne nedostatke Protokola.

- Današnje potpisivanje Protokola je prvi korak da se od naredne sedmice očitujemo o prijedlogu Kolektivng ugovora kojeg je uputila Vlada Tuzlanskog kantona. Također mi ćemo nakon današnjeg sastanka uputiti i svoje primjedbe i sugestije na Nacrt Budžeta Tuzlanskog kantona za 2009. godinu. Ovaj protokol predstavlja formu ali stvara pretpostavke za pregovore i usaglašavanje Kolektivnog ugovora, u svom obraćanju medijima rekao je Mirzet Pozderović, Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Tuzlanskog kantona.

Što se tiče Kolektivnog ugovora srednjeg obrazovanja, ministrica je rekla da će najvjerovatnije iduće sedmice biti potpisan, te dodala:

- Kada su u pitanju zahtjevi Sindikata srednjeg obrazovanja Tuzlanskog kantona, tu nema spornih dilema. Oni svoje razloge za štrajk crpe iz Saveza sindikata srednjeg i visokog obrazovanja. Mi i sa njima vodimo pregovore i očekujemo da sljedeće sedmice i sa njima potpišemo Protokol o pregovorima kada su u pitanju izmjene i dopune Kolektivnog ugovora.

S.M.