TUZLARIJE - BILTEN TK

20.08.2008.
Gradačac 2008
Otvoren 35. Sajam šljive


U Gradačcu je danas otvoren jubilarni 35. Međunarodni Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive.
Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BIH Haris Silajdžić, delegacija Federacije BiH, koju su predvodili podpredsjednica Federacije Spomenka Mičić, predsjedavajući Zastupničkog doma Safet Softić i premijer Nedžad Branković i delegacija Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer Enes Mujić i predsjednik Skupštine Amir Fazlić.




Direktor Sajma Husein Topčagić istakao je da ovogodišnji sajam prevazilazi prethode i po prostoru na kojem se održava i po broju učesnika kojih je ove godine više od 300 iz BiH i svijeta.

Gospodin Topčagić se zahvalio na podršci Vladama Federacije i Tuzlanskog kantona te općini Gradačac i brojnim sponzorima koji su pomogli da ovogodišnji Sajam bude dostojan jubileja koji obilježava.

U svojima obraćanjima gospoda Silajdžić, Branković, Mujić i načelnik Gradačca Ferhat Mustafić izrazili su zadovoljstvo što i Gradačački Sajam pokazuje da u ovoj grani privrede, uz sve teškoće koje je prate, iz dana u dan možemo vidjeti napredak.
Izražena je nada da će i ovogodišnji, kao i prethodni sajmovi dati dodatni poticaj razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, da će biti ostvareni brojni poslovni kontakti i dogovoreni novi poslovi, a da će poljoprivredni proizvođači imati priliku čuti korisne savjete stručnjaka.



Prvog dana Sajma, nakon obilaska sajamskog prostora i susreta sa izlagačima, upriličen je susret premijera i ministara Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona sa privrednicima, a potom su uz prisustvo zvaničnika i domaćina ministri poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva Federacije i Tuzlanskog kantona Damir Ljubić i Amir Hasić svečano otvorili savremenu farmu Milk-cow u Kerepu.

Tokom poslijepodneva bit će upriličena i posjeta Poslovnom sistemu CIMOS TMD.
Sutra će biti upriličeno niz susreta i stručnih savjetovanje. Između ostalog bit će održano stručno savjetovanje agroTECH, koje organizuju Poljoprivredni fakultet Sarajevo i Tehnološki fakultet Tuzla, a bit će dodijeljena i priznanja povodom 35. jubilarnog Sajma šljive.


Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): S.M.