TUZLARIJE - BILTEN TK

28.08.2016.
Organizatori zadovoljni
Završen 43. Sajam šljive u Gradačcu


Danas je završen 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive u Gradačcu na kojem su se predstavili izlagači iz BiH, zemalja regiona i EU. Svoje proizvode i usluge prezentovala su 302 izlagača na 7.500 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora. Izloženi su sajamski eksponati nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavile su se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu.

Tuzlarije


- Veoma smo zadovoljni i sudeći po reakcijama izlagača, zvaničnika i posjetilaca ovogodišnji sajam je bio jedan od najbolje organizovanih i najbrojniji po broju učesnika. Posjetioci su mogli vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga, poljoprivrednici su imali priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom. Na tradicionalnom stručnm savjetovanju u Krušiku u Skugriću Donjem govorilo se o plasteničkoj proizvodnji, sistemima navodnjavanja te o načinu uzgoja i ishrane šljive. U sajmištu je održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. I ove godine pokrovitelji Sajma šljive su bili Vlada FBiH i Vlada TK bez čije pomoći ova tradicionalma manifestacija ne bi mogla biti ovako dobro organizovana, rekao je direktor Gradačačkog sajma Hašim Šabanović.

Tuzlarije


Bilo je i nekoliko kolektivnih prezentacija poput Vlade Županije Posavske na čijem su se štandu predstavili Mosled, Udruga poduzetnika Orašje, Udruga pčelara „Trut“ Orašje, Udruga voćara, Bosanac d.d., Pak centar d.o.o., JD Saddlery d.o.o. Orašje i Turistička zajednica ŽP.

- Vlada ŽP i Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja, drugu godinu za redom osiguravaju našim poljoprivrednim proizvođačima izložbeni prostor na sajmu u Gradačcu i tu vidimo priliku da se naši poljoprivredni proizvođači upoznaju s novim tehnologijama koje se primjenjuju, te da ostvare nove kontakte koji otvaraju veliku mogućnost za uspostavljanje poslovne suradnje s novim kupcima i izvan BiH. Vlada ŽP će i dalje u svom radu provoditi mjere za jačanje poljoprivrednog sektora kroz određene grantove i strateške dokumente kao što će i u budućnosti podržavati manifestacije ovog tipa koje će omogućiti našim proizvođačima da se što bolje pozicioniraju na tržištu, izjavio je Darko Kasap ministar gospodarstva i prostornog uređenja u Vladi ŽP.

Na sajmu su se predstavile vodeće firme i grupacije u oblasti mljekarske i pivarske industrije. Kompanija AS je na svom štandu ekskluzivno prezentovala brendove novoosnovane firme za preradu voća i povrća Swity d.o.o. Gradačac.
I ove godine dodjeljene su medalje Gradačačkog sajma za kvalitet izloženih proizvoda a Destilerija Krušik je uručila priznanja za najbolje rakije i jaka alkoholna pića.

Tuzlarije


Tradicionalni 43. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive zajedničkim presjecanjem vrpce su otvorili Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, te Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Priredio(la): Press služba GS