TUZLARIJE - BILTEN TK

04.09.2016.
Mirko Šarović:
Neće biti zabrane izvoza mesa u Tursku
Obavijest Ureda za veterinarstvo BiH da od 15. septembra obustavlja inspekcijski nadzor nad namirnicama animalnog porijekla na Međunarodnom aerodromu Tuzla, iznenadila je menadžment ovog aerodroma i Vladu Tuzlanskog kantona. Jer, time je doveden u pitanje izvoz mesa u Tursku. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uvjerava da se to neće desiti.

Tuzlarije


Ured za veterinarstvo u obavijesti koja je upućena kargo prijevozniku iz Turske, ali ne i menadžmentu aerodroma i Vladi, kao razlog takve odluke navodi nedostatak tehničkih uslova. Hladan tuš za Međunarodni aerodrom Tuzla, koji je ugovorio transport 5, 5 hiljada tona mesa, od čega je realizirano tek 30 posto.

“Ne možemo da zamislimo koje bi posljedice mogle nastati kršenjem ugovora da sad jedna od strana ne svojom voljom nije više u mogućnosti da ispoštuje obaveze koje je potpisala sa partnerom”, kaže Enver Jukanović, tehnički direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Vlade TK-a i Federacije BiH samo ove godine uložile su u Aerodrom Tuzla dva miliona maraka, kako bi stvorile što bolje uslove za kargo transport, gdje izvoz mesa u Tursku ima posebno mjesto. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je kategoričan - zastoj izvoza nije opcija.

“Mislim da je to pitanje za koje sigurno imamo dovoljno vremena da nađemo odgovarajuće rješenje. Kancelarija za veterinarstvo rekao bih nema svoju kancelariju na samom aerodromu i koristi usluge sa granice i otežano posluju i to je na neki način upozorenje svima nama da obratimo pažnju na rekao bih na unutrašnju organizaciju ove važne institucije”, rekao je ministar Mirko Šarović gostujući u magazinu Kapital TV1.

Plan je da se do kraja godine u Tursku plasira blizu 6.000 tona junetine iz BiH. Tako bi farmeri zaradili preko 45 miliona maraka, što bi bio snažan podsticaj stočarstvu, ali i domaćim aerodromima.

“Tu je Ministarstvo i Savjet ministara. Razgovaraćemo i moja je preporuka, naćemo odgovarajuće rješenje i ni u kom slučaju neće doći u pitanje izvoz za Tursku”, dodao je Šarović.

Sastanak nadležnih zakazan je za iduću sedmicu. Vlada TK je na nogama. Budući da su do sada korištene usluge drumskih graničnih veterinara, spremna je i kadrovski pomoći da se prevaziđe problem.

“Tražimo da nam omoguće da naša Kantonalna uprava za inspekcije, odnosno naš veterinarski inspektor po osnovu privremenog ovlaštenja koje može dobiti od Ureda za veterinarstvo vrši inspekcijski nadzor namirnica i roba animalnog porijekla na Međunarodnom aerodromu Tuzla”, rekao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Nije prvi put da je ugrožen izvoz mesa u Tursku. Početkom godine projekt je bio doveden u pitanje zbog zloupotreba nekoliko firmi iz BiH koje su pokušavale u Tursku izvesti meso uvezeno iz Evropske unije. Ovaj put očito se politika ispriječila ispred ekonomije i privrede.

Priredio(la): TV 1