TUZLARIJE - BILTEN TK

29.09.2016.
Obilježena 24. godišnjica formiranja Drugog korpusa Armije RBiH
U Bosanskom kulturnom centru danas je upriličena Svečana akademija u povodu obilježavanja 24.godišnjice od osnivanja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Korpus je formiran u vrlo teškim vremenima 1992. godine, kada su se vodile najžešće borbe za odbranu tuzlanske regije. Drugi korpus je izrastao u najveću operativno-taktičnu jedinicu na prostorima BiH. Branio je najveću zonu odgovornosti i imao najviše brigada.

"Svi smo ponosni što smo odbranili slobodnu teritoriju i borbu vodili po osnovnim principima Ženevske konvencije. Niti protiv jednog komandanta i borca iz naših redova se ne vodi nikakva optužnica iz Haga", rečeno je na Svečanoj akademiji.

Pristunima u sali Bosanskog kulturnog centra su se obratili i Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Bego Gutić, premijer Vlade TK i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Tuzlarije


Tuzlarije


- U našem kantonu imamo relativno dobro uređen sistem boračke zaštite, imamo Zakon o dopunskim pravima, dok u Bosni i Hercegovini, nakon sarajevskog kantona, sigurno da prednjačimo kada je riječ o rješavanju ove probelmatike. Imamo dobro uspostavljen sistem, u ovoj godini smo izdvojili osam miliona i 400.000KM za dopunska prava, jednostavno, borimo se na sve načine da ljudima koji su dali doprinos u ratu pomognemo - kazao je ministar Skopljak.

Demobilisani borci još uvijek čekaju na usvajanje jedinstvenog zakona o demobilisanim borcima u Federaciji BiH koji će regulisati njihova prava, ali i obaveze države. Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, tvrdi da bi zakon trebao biti usvojen do kraja godine.

- Nacrt zakona je od strane ministarstva upućen u dalju proceduru prema nadležnim ministarstvima koja daju saglasnost i biće upućen prema Vladi. Definitivno radimo na tome da se dođe do zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, kazao je Bukvarević.

Rođendansku čestitku pripadnicima Drugog korpusa uputio je i premijer Vlade TK Bego Gutić.

- Istinu o Drugom korpusu treba širiti dalje, a posebno prenositi na mlađe naraštaje. Meni je žao što danas u sali ne vidim predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, valjda je kampanja pa su ljudi zauzeti. Ne vidim gradonačelnika, kao ni ostale gradonačelnike iz drugih opština. To dovoljno govori o njima i koliko oni uvažavaju, cijene i poštuju lik i djelo Drugog korpusa - kazao je premijer Gutić nakon čega je uslijedio dugotrajni aplauz u sali Bosanskog kulturnog centra.

Gutić se osvrnuo i na obećanja koja je dao prošle godine na godišnjici obilježavanja Drugog korpusa.

Tuzlarije


- Obećali smo popraviti nivo materijalnih davanja za boračku populaciju i mi smo to u 2016. godini uradili. Također smo pokrenuli inicijativu za izradu tri biste za naša tri narodna heroja. S ponosom mogu kazati da smo dva projekta realizirali. Ispunili smo i sve potrebne preduslove za izradu monografije o Drugom korpusu i za to smo obezbijedili sredstva - istakao je Gutić.

Drugi korpus je dao tri heroja oslobodilačkog rata. Ovo priznanje su dobili Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Odlikovanje “Zlatni ljiljan” je dobio 301 vojnik, dok je njih još 90 ovo priznanje dobilo posthumno.

Kroz jedinice Korpusa prošlo je 168.400 boraca, od čega više hiljada žena. Poginulo je više od 11 hiljada boraca, a oko sedam hiljada boraca iz rata su izašli kao ratni vojni invalidi. Oni su ugradili svoje živote i dijelove tijela u borbi za opstojnost i suverenost svoje domovine i slobodu svih bosanskohercegovačkih građana.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma organizovane su posjete šehidskim mezarjima, Memorijalnom centru Srebrenica / Potočari, Nezuku, Zaseoku, Husinu, Brčkom (Gornjem Rahiću), Nišićkoj visoravni, Tuzlanskoj kapiji, spomen obilježju na Slanoj Banji i mezarju prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Aliji Izetbegoviću. U holu Bosanskog kulturnog centra postavljena je izložba o Drugom korpusu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.