TUZLARIJE - BILTEN TK

03.10.2008.
Vlada TK
Prijem za akademike Husrefa Tahirovića i Envera Mandžića


U Uredu premijera Tuzlanskog kantona danas je organizovan prijem za akademike Husrefa Tahirovića i Envera Mandžića.



Premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić uputili su čestitke akademicima Mandžiću i Tahiroviću, koji su nakon dvogodišnjih mandata dopisnih članova nedavno izabrani u redovne članove Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Razgovarano je o djelovanju ANU BiH te podršci koja, kako je danas istaknuto, na državnom i entitetskom nivou još uvijek, nažalost ne postoji.

„Rad Akademije nauka i umjetnosti BiH u najvećoj mjeri finansira Sarajevski kanton. Podrška koju je Akademiji dao i Tuzlanski kanton, izdvojivši ove godine 50 000, 00 KM, od izuzetnog je značaja. Donedavno mi smo bili jedini članovi Akademije izvan Sarajevskog kantona i ova podrška nam je mnogo značila“ istakao je akademik Enver Mandžić.

„Izuzetno smo ponosni zbog ovog visokog priznanja koje ste, kao istaknuti naučni radnici dobili. Doživljavamo ga i kao priznanje Tuzlanskom kantonu, jer ovaj prostor je poznat po vrsnim stručnjacima u svim sferama života. Nadamo se da će kvalitetnu briga za funkcionisanje Akademija nauka i umjetnosti preuzeti država BiH, jer to ova institucija zaslužuje, a naša podrška i u narednom periodu neće biti upitna“ istakao je premijer Mujić.

Tokom današnjeg prijema razgovarano je i o stanju u visokom obrazovanju, a posebno u segmentu naučno-istraživačkog rada.

„Nažalost u bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici nemamo više one visoke kriterije koji su neophodni kada je riječ o naučno-istraživačkom radu, o izradi magistarski i doktorskih radnji i to je nešto što ostavlja dugoročne posljedice.

Odgovornost za otklanjanje slabosti u toj vrlo važnoj oblasti imaju i pojedinici i institucije visokog obrazovanja kao i institucije vlasti, posebno ministarstva obrazovanja i nauke, koja moraju pronalaziti najkvalitetnije modele finansijske podrške naučno-istraživačkom radu.

Ta podrška mora biti usmjerena na naučno-istraživački rad koji ima reference da bude verifikovan u priznatim međunarodnim naučnim krugovima“ istakao je akademik Husref Tahirović.

Premijer Mujić i ministrica Hadžić-Suljkić zaželjeli su akademicima Tahiroviću i Mandžiću dobro zdravlje i još mnogo uspjeha.

Odjeljenje za informisanje
Vlade Tuzlanskog kantona

Priredio(la): V.K.