TUZLARIJE - BILTEN TK

05.10.2016.
U Tuzlanskom kantonu obilježen Svjetski dan učitelja

Prosvjetni radnici danas obilježavaju svoj dan. Tim povodom danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, u organizaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK održana svečana akademija. Suorganizatori ove manifestacije, čiji je osnovni cilj pokazati da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni, bili su Pedagoški zavod i sindikati obrazovanja TK.

Tuzlarije


Prisutnim učiteljima i nastavnicima tokom svečanosti obratili su se, i praznik čestitali, predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.
Tuzlarije


„Svjetski dan nastavnika pruža nam mogućnost da još jednom istaknemo da kvalitetno obrazovanje prije svega iziskuje kvalitetne nastavnike. Uloga učitelja u našem društvu od neprocjenjivog je značaja. Naša djeca, na kojima je budućnost kantona, Federacije i cijele Bosne i Hercegovine, upravo od vas dobivaju potrebna znanja koja će kasnije pretočiti u boljitak svih nas“ rekao je premijer Gutić i izrazio spremnost Vlade TK na stalni dijalog sa profesionalnim i sindikalnim predstavnicima uposlenika u oblastima obrazovanja, a sve s ciljem osiguranja bolje i ravnopravnije pozicije obrazovanja i položaja prosvjetnih radnika u našem društvu.

Tuzlarije



Kako su istakli prosvjetni radnici, prilika je ovo za prisjećanje na rad s djecom. Bilo je tu mnogo lijepih trenutaka, ali i onih manje lijepih, kojih se na ovaj dan ne žele podsjećati. Za svoje zasluge i predan odnos prema nastavničkom zvanju dvadeset prosvjetnih radnika primilo je priznanja i nagrade za životno djelo u oblasti obrazovanja. Kažu da im to mnogo znači, jer je neko prepoznao njihov dosadašnji rad.

Tuzlarije


Tuzlarije



Također danas su uručena i priznanja za osvojena prva mjesta na sportskim igrama prosvjetnih radnika Tuzlanskog kantona. Sportske igre koje su, povodom obilježavanja ovog praznika održane proteklog vikenda u Banovićima, podržala je Vlada Tuzlanskog kantona.
Inače, Dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.




Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK