TUZLARIJE - BILTEN TK

12.10.2016.
Vlada TK
Promovirana knjiga Civilna zaštita

Na Rudarsko geološko – građevinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je svečano promovisana knjiga Civilna zaštita, autora dr. sc. Željka Knežičeka, vanrednog profesora na Univerzitetu u Tuzli. Promociji knjige prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tuzlarije


Premijer Gutić se u svom obraćanju prisjetio 2012.godine, kada je, kao ministar unutrašnjih poslova, zajedno sa profesorom Knežičekom, u to vrijeme ministrom industrije, energetike i rudarstva, i drugim sudionicima tih događaja imao zadatak očuvanja energetskog sistema BiH koji je bio ugrožen zbog vrlo niskih temperatura i vrlo visokog snijega.

„U tom periodu proglašena je prirodna nesreća u FBiH i izdato naređenje o zabrani kretanja po cestama FBiH cisterni, šlepera i tegljača. Transport ugalja željeznicom je bio otežan ili gotovo obustavljen, jer se iz zamrznutih vagona ugalj nije mogao istresti i jedini put da održimo elektroenergetski sistem bio je kamionski transport. Tada smo u koordinaciji Kantonalnog štaba civilne zaštite obezbjedili kretanje i kamionski transport između rudnika i Termoelektrane Tuzla pod policijskom pratnjom. Tako je cjelokupni rudarski ali i termoenergetski sistem održan i niti jedan dan privreda u našem kantonu ali ni građanstvo nisu bili uskraćeni za električnu ili toplinsku energiju“ prisjetio se premijer Gutić, i dodao da i ovaj primjer govori koliko pažnje u narednom periodu treba posvetiti prevenciji i smanjenju rizika od prirodnih opasnosti.

Tuzlarije


Premijer Gutić je Fakultetu, autoru Knežičeku i recenzentima čestitao na današnjoj promociji u nadi da će najveću korist od ove knjige imati prije svih studenti.

Tuzlarije


„Očekujem da iz ovakvih knjiga osim teorije sagledate i praktične aspekte, te da vam sve to skupa pomogne sutra u savladavanju vaših profesionalnih izazova“, zaključio je premijer Gutić.
Promotori knjige bili su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, prof. dr. Zvjezdan Karadžin i doc. dr. Ibrahim Hadžić.



Priredio(la): Odjeljene za informisanje Vlade TK