TUZLARIJE - BILTEN TK

25.10.2016.
˝Razigrana priroda˝ fra Petra Perice Vidića:
Most između neba i zemlje
Generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, večeras je u Galeriji Kristian Kreković u Tuzli otvorio izložbu fra Petra Perice Vidića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene i predsjednika Matice Hrvatske u Sarajevu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Fra Petar Perica Vidić je završio Likovnu akademiju u Beču i veliki je zaljubljenik u umjetnost. Izložba u Tuzli, koja obuhvata trideset radova, njegova je 101 po redu.

- Najviše slikam prirodu zato što sam uvjeren da je u tome prava ljepota koja je neiscrpna i univerzalna. Ona je za mene izvor plemenitosti, sklada, blagodati svake vrste. Jednostavno sam zaljubljenik u prirodu i često volim reći da je priroda most između neba i zemlja. Zato su na mojim slikama česti motivi bosanske zime, primorskog krajolika i jeseni - kazao je Vidić za Tuzlarije.

Dodao je da je imao više samostalnih izložbi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Također sam izlagao i u Hrvatskoj, u mjestima Ilok, Vukovar, Osijek, Slavonski Brod, Zagreb, Split i tako dalje. Zanimljivo je da sam i za vrijeme rata održao nekoliko izložbi van granica Bosne i Hercegovine - dodao je fra Perica.

Izložena djela obuhvataju tri slikarske tehnike: suhi pastel, akril i ulje na platnu.

- Ovo mi je zapravo treća izložba u posljednjih nekoliko mjeseci. Prezentirani radovi nastajali su u posljednjih nekoliko godina - istakao je fra Perica Vidić.

Organizaciju ove izložbe potpisuju HKD Napredak glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla. Iza projekata HKD Napredak stala je i Vlada Tuzlanskog kantona, ne samo iza projekata kao što su izložbe, promocije i koncerti već i iza projekta daljeg izdavanja Hrvatskog glasnika koji je ove godine, nažalost, bio pred gašenjem. Upravo s tom podrškom na izložbu je stigao i premijer Bego Gutić.

Tuzlarije


- Ovaj događaj je još samo jedan u nizu koji vrlo uspješno organizira HKD Napredak i ja im u ime Vlade Tuzlanskog kantona, i u svoje lično ime, čestitam na tome. Sa ovako lijepim događajima oni oplemenjuju kulturnu ponudu u Tuzlanskom kantonu. Također, svojim aktivnostima Napredak ne izražava samo kulturu hrvatskog naroda, nego i svih drugih naroda koji žive na našim prostorima - poručio je premijer Gutić.

Prisutne goste pozdravio je i gvardijan fra Mario Divković, a o radovima fra Perice Vidića govorio je umjetnik Ćazim Sarajlić.

Fra Petar Perica Vidić rođen je 7. augusta 1938. u Sarajevu. Osnovnu školu završio u rodnom gradu, klasičnu gimnaziju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, a studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Tuzlarije


Godine 1962. radi u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a 1965. i 1966. radi u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti. Student je grafičkog odsjeka u klasi prof. Maxa Melchera.

Od 1970. predavao je likovnu umjetnost a kasnije i historiju umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. U svojoj franjevačkoj zajednici Bosni Srebrenoj vršio je mnoge dužnosti, najviše kao odgojitelj mladih franjevaca.

Od 2000. godine je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu. Od 1995. član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama. Dosad je imao oko 100 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena narednih deset dana.

S.P.