TUZLARIJE - BILTEN TK

28.10.2016.
Jubilarna akademija Behram-begove medrese:
Svjedočenje istrajnosti i kontinuiteta u radu
Jubilarna akademija "Vrijeme dobra", kojom je Behram-begova medresa u Tuzli krunisala svoj veliki jubilej - 390 godina postojanja i rada, održana je večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.Svečani program ove akademije bio je ukrašen kratkim filmom o historiji ove ustanove, čitanjem učeničkih radova, izvođenjem drame o Behram-begu, ali i učenjem ilahija i kasida.

Tuzlarije


Početak rada Behram-begove medrese, prema historijskim izvorima, veže se za 1626. godinu, i to je značajan datum u tradiciji obrazovanja i učenosti ovog dijela naše domovine. Komunističke vlasti rad su joj zabranile 1949. godine. Međutim, nakon 42 godine, pokrenuta je inicijativa da se Behram-begova medresa reaktivira što se i dogodilo 1993. godine. Upravo svečanost u BKC-u je bila svojevrsno svjedočenje istrajnosti i kontinuiteta u radu ove islamske škole.

Svojom posjetom, akademiju je uveličao i reisul-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović.

Tuzlarije


- Ovo je naša najstarija obrazovna institucija u ovom kraju koja je preživjela različite etape, ali ono što je važno i bitno je da ona, fala dragom Bogu, daje odlične rezultate i mogućnosti našoj djeci da se obrazuju i odgajaju u ovoj školi. Nadam se da će u budućnosti nastaviti svoj hod, tok i misiju koju trenutno vrši na najbolji mogući način, kazao je reis Kavazović dodajući da je ova škola primjer svima drugima kako treba voditi računa o odgoju i obrazovanju djece.

Jedan od onih koji je u potpunosti obilježio rad Behram-begove medrese u novom periodu njenog rada jeste i njen dugogodišnji direktor Ahmed Hatunić.

Tuzlarije


- Oktobarski dani u Tuzli bili su obilježeni brojnim aktivnostima u Medresi. Mi smo kroz razne sadržaje javnost upoznali sa prošlošću, sadašnjošću i vizijama razvoja, kazao je za Hatunić za Tuzlarije.

Rad Behram-begove medrese kontinuirano pomaže i Vlada Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


- Vlada kantona je ponosna na jednu ovaku vjersku obrazovnu ustanovu, obzirom na rezultate koje ova škola postiže u posljednjih nekoliko godina. Važno je istaknuti da je ovo najbolja škola u kategoriji medresa u BiH, a da je u okviru gimnazija na ovom prostoru proglašena najboljom u posljednjih nekoliko godina, istakao je premijer Vlade TK Bego Gutić.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u obnovljenom radu Medresi je pružio veoma važnu pomoć.

- Mi u Medžlisu IZ Tuzla smo zahvalni zbog toga što su se u Medresi odlučili da nam odaju priznanje na doprinosu koji je dao u toku formiranja i rada Behram-begove medrese u Tuzli, kazao je Hasan ef. Spahić, predsjednik UO Medžlisa IZ Tuzla.

Osim Medžlisa, zahvalnice su uručene i reisu Kavazoviću, muftiji tuzlanskom, Vahidu ef. Fazloviću, Vladi Tuzlanskog kantona, Gradu Tuzla, ali i posthumno, onim što su kroz protekle godine razvijali Medresu.

- Iz starog perioda to su dvojica upravitelja kojima smo posthumno dodijeli priznanja. To su hafiz efendija Sivčević, koji je Medresu vodio petnaest godina od 1922. godine do 40-tih godina 20.stoljeća, i uvaženi upravitelj hafiz Enes efendija Smajlović kojem smo također zahvalu dodijelili posthumno želeći na taj način povezati ova dva perioda između kojih je prekid od 44. godine, pojasnio je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Sa skoro četiri stoljeća tradicije i ogromnom društveno-obrazovnom ulogom, Behram-begova medresa skromno nastavlja dalje sa svojom osnovnom misijom - obrazovanjem i odgojem učenika.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.