TUZLARIJE - BILTEN TK

30.10.2016.
Otkrivena bista Hajrudinu Mešiću:
Bio je istinski heroj u odbrani od agresora
Hajrudin Mešić - Hajro, jedan od heroja oslobodilačkog rata, dobio je u svom Teočaku, 24 godine nakon pogibije, spomen obilježje. Na godišnjicu njegove smrti u parku u blizini Opštine Teočak premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i brat rahmetli generala Bakir Mešić otkrili su bistu, koju je izradio poznati bosanskohercegovački vajar Enes Sivac.



Ideju za izgradnju biste pokrenuo je premijer Gutić, a Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti je finansirala izgradnju ovog spomen obilježja.

Tuzlarije


- Rahmetli Hajrudinu Mešiću dugujemo posebnu zahvalnost za organiziranje odbrane na ovom području. Kako bi smo sačuvali sjećanje na te herojske podvige u ratu 1992-´95. Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je ove godine finansirati izradu spomen bisti za naša tri narodna heroja. Bistu heroju Nesibu Malkiću smo postavili na proljeće ove godine u Živinicama, a danas otkrili bistu Kapetanu Hajri, a uskoro ćemo to uraditi i sa bistom heroju Mehdinu Hodžiću - kazao je primjer Gutić obraćajući se prisutnima.

On je dodao da ga raduje što je na otkrivanju biste bio i veliki broj djece.

- Ovo što mi danas radimo ne treba našim herojima, nego treba nama živima da bude opomena, a posebno djeci i generacijama koje dolaze - dodao je Gutić.

- Otkrivanje ove biste za mene i moju porodicu mnogo znači. Drago mi je da Teočak nije zaboravio mog rahmetli brata i da vode brigu o značajnim ličonostima iz naše prošlosti - kazao je Bakir Mešić, brat rahmetli Kapetana Hajre.

Tuzlarije


Naša trajna obaveza i zadaća je da obilježavamo značajne datume iz naše prošlosti, a najbitniji su svakako godišnjice pogibije narodnih heroja, kazao je za Tuzlarije Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog u Vladi FBiH.

- Od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona imamo tri heroja, a jedan od njih je i general Mešić. To je čovjek koji je bio jedan od organizatora odbrane Bosne i Hercegovine na prostoru sjeveroistočne Bosne. Svojom herojskom borbom i vodstvom naroda u Teočaku, pokazao je da se može boriti, braniti i odbraniti od agresora. Zaista, njegove zasluge za odbranu BiH, kao i svih naših heroja i šehida, su nemjerljive, zato je važno da i u budućnosti obilježavamo ove značajne datume - istakao je ministar Bukvarević.

Osim premijera Gutića i ministra Bukvarevića, današnjoj svečanosti prisustvovali su i izaslanici u Parlamentu FBiH Mirsad Kukić i Elzina Pirić, Senad Alić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, Fahrudin Skopljak ministar za boračka pitanja u Vladi TK, Tajbi Muminović, načelnik Opštine Teočak, predstavnici boračkih organizacija sa područja opština Teočak, Sapna i Kalesija, članovi porodice Mešić, prijatelji i brojni drugi gosti.

General Hajrudin Hajro Mešić poginuo je 30. oktobra 1992. godine u Nezuku, opština Sapna, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Hajrudin Mešić dobitnik je najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i policijskog odlikovanja "Medalja za hrabrost". Predsjedništvo RBiH 1994.godine odlikovalo ga je ordenom Heroja oslobodilačkog rata, a 1996.godine posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala. Bio je komandir Policijske stanice u Ugljeviku, potom komandant Teritorijalne odbrane, te osnivač i komandant brigade u Teočaku.

Nakon otkrivanja biste prisutni su se uputili ka mezarju gdje je sahranjen Kapetan Hajro. Proučen je jasin i tevhid, a delegacije su položile cvijeće i vijence. Inače, proteklih dana u Teočaku je nizom aktivnosti obilježena 24. godišnjica pogibije Kapetana Hajre, a za danas u večernjim satima planirana je i svečana akademija.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.