TUZLARIJE - BILTEN TK

03.11.2016.
Press konferencija Vlade TK
Gutić: Nije Vlada švedski sto pa da svako uzima što misli da treba

Nakon prijedloga Vlade Tuzlanskog kantona da stavi van snage odluke o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad tuzlanskim ustanovama kulture, odnosno prestanka njihovog daljeg finansiranja iz Budžeta Tuzlanskog kantona, održana je vanredna press konferencija u zgradi Gradske uprave na kojoj su gradonačelnik Tuzle i direktori tuzlanskig ustanova kulture izrazli svoje nezadovoljstvo i najavili protumjere, vanredna press konferencija je održana i u zgradi Vlade TK.

Tuzlarije


Predstavnicima medija su se obratili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović i ministar finansija Jakub Suljkanović.
Sve izjave su bile slične, smatraju da se finansiranjem Međunarodne galerije portreta Tuzla, Narodnog pozorišta Tuzla te NUB “Derviš Sušić” Tuzla ostale općine Tuzlanskog kantona stavljaju u neravnopravan položaj, “jer Vlada ne finansira ni jednu njihovu ustanovu kulture” iako je na pitanje na koje ustanove misle spomenuli jedno amatersko pozorište i gradske biblioteke. Premijer Vlade TK također je rekao "Vlada nije švedski sto pa da svako uzima što misli da treba".

Ponovili su prijedlog koji su uputili Gradskoj upravi te istakli da je finansiranje Narodnog pozorište Tuzla, Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” i Međunarodne galerije portreta mimo Zakona o trezorskom poslovanju.

Vlada TK nudi Gradskoj upravi tri modela finansiranja rada ovih ustanova i to da se izdvajanja podijele podjednako po 50%, da Kanton preuzme cjelokupna osnivačka prava, a time i finansiranje rada ovih ustanova, kao i da cjelokupno finansiranje preuzme Grad Tuzla.

Iako su svoju namjeru pokušali upakovati u logičan slijed događaja, jasno je da je sve motivisano prije svega nedostatkom sredstava, odnosno velikim deficitom u Budžetu Tuzlanskog kantona. Premijer Gutić spomenio je deficit od 93 miliona te da se za pomenute ustanove izdavaja milion KM.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše izjavu gradonačelnika Imamovića   da Vlada Tuzlanskog kantona, koristi imovinu tj. zgrade, čiji je vlasnik Grad Tuzla (među kojima su objekti osnovnih i srednjih škola, zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova TK itd, .), te da bi mogli tražiti da se isele, premijer Kantona je rekao da će jedva dočekati da Grad preuzme obrazovanje u svoju nadležnost.

Mada je rečeno da su otvoreni za razgovor, veliko je pitanje na koji će se način ove ustanove dalje finansirati a nije nevažno spomenuti da još, nakon Izbora 2016, nije  konstituisano Gradsko vijeće Tuzle.

S.M.