TUZLARIJE - BILTEN TK

08.11.2016.
Premijer Gutić na otvaranju značajne dionice:
Novi asfalt poklon građanima Tuzle
Povodom završetka radova na asfaltiranju rekonstruisane dionice regionalne ceste R-458 Simin Han – Gornja Tuzla, danas je u Mjesnoj zajednici Gornja Tuzla upriličena svečanost zvaničnog otvaranja pomenute dionice.



Svečanu vrpcu presjekli su Bego Gutić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma, i Agan Delibajrić, direktor JU Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Tuzlarije


Riječ je o zajedničkom projektu Direkcije regionalnih cesta i Vlade Tuzlanskog kantona. Asfaltiran je put u dužini 2.500 metara, koji je od velikog značaja za stanovnike ovog dijela Tuzle. Pomenuti projekat je koštao oko 312.000 KM.

Mi smo najavili da će ove godine Tuzlanski kanton, kada je u pitanju obnova cestovne infrastrukture, biti pravo gradilište i ovo dokazujemo to i danas, kazao je za Tuzlarije premijer Gutić.

- Otvaramo ovu dionicu u Gornjoj Tuzli, nakon toga imamo otvaranje još jedne na Majevici. Radi se o 500 metara novoizgrađene dionice prema Lovačkom domu. Za sutra je zakazano otvaranje još jedne dionice u Gradačcu, gdje je također Vlada kantona preko Direkcije cesta izdvojila oko 350.000 KM, istakao je Gutić.

On je najavio da će i sljedeće godine Tuzlanski kanton biti još veće gradilište.

- Ovu tvrdnju temeljim na činjenici da već radimo na podizanju prihoda od strane Direkcije cesta. Naime, o čemu se radi, analizom prihoda od naplaćenih putarina, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, Vlada kantona, kao i Direkcija cesta, zaključili smo da se putarine ne naplaćuju u onoj mjeri u kojoj bi trebalo da se naplaćuju. Analiza je pokazala da nekih 2 ili 3 miliona KM se manje ubere putarine, koja je direktan prihod Direkcije cesta, koji se koristi upravo za ove svrhe. Ovih dana smo krenuli u jednu reviziju nosilaca odnosno onih koji registruju motorna vozila. Metodom slučajnog uzorka Ministarstvo unutrašnjih poslova je izdvojilo 400 predmeta gdje je analizom utvrđeno da negdje oko 10 posto vlasnika motornih vozila, koji su platili putarinu, registrovali motorno vozilo, nisu uplatili iznos putarine, a koji su bili dužni u skladu sa pravilnikom o načinu registracije motornih vozila. Nakon toga, kada se izvrši kompletna analiza, vjerovatno ćemo u tu aktivnost uključiti i nadležne pravosudne organe i upravu za inspekcijske poslove TK, pojasnio je Gutić.

Agan Delibajrić je kazao da je ova dionica izgrađena i prije zvaničnog roka završetka radova.

Tuzlarije


- Mi smo zadovoljni sa izvođačem radova. Novi put je od posebnog interesa za Tuzlanski kanton i za građane, kako cijelog kantona, tako i za građane Gornje Tuzle. Sredstva je obezbijedila JU Direkcija regionalnih cesta TK. Druga dionica je na Majevici- Dokanj, Šibošnica, Čelić, čija je vrijednost cirka 330.000 KM u dužini od 500m. Tu smo prije toga imali jedno izvođenje radova u dužini od 1.200 m, čija je bila vrijednost cirka 900.000 KM, koja je puštena u junu mjesecu - rekao je Delibajrić.

Na novinarsko pitanje u kakvom su stanju ceste na području Tuzlanskog kantona Delibajrić je odgovorio:

- Naša investicijska sredstva za rehabilitaciju, održavanje i izgradnju puta su oko pet miliona KM na nivou godine, pored redovnog zimskog održavanja. To je malo sredstava ako bismo htjeli da dovedemo regionalne ceste na nivou standarda - kazao je Delibajrić i dodaje da će se u narednom periodu s dodatnim ubiranjem prihoda to pokušati pospješiti.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije

Tuzlarije


S.P.