TUZLARIJE - BILTEN TK

17.11.2016.
Gutić prisustvovao sjednici Kolegija za evropske integracije
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić prisustvovao je danas prvoj sjednici Kolegija za evropske integracije održanoj u Vijeću ministara BiH. Organizator sjednice je bio predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a pored entitetskih premijera sjednici su prisustvovali i svi premijeri kantona i Brčko Distrikta, kao i direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Tuzlarije


Na sastanku je istaknuto da sada više nego ikada postoji potreba za jačanjem saradnje predstavnika svih nivoa vlasti u procesu evropskih integracija, te da je ovaj sastanak važan i zbog činjenice da će Bosna i Hercegovina već početkom decembra dobiti Upitnik Evropske komisije kojim će i započeti proces izrade Mišljenja o članstvu BiH u Evropskoj uniji.

Naglašeno je da i sve druge obaveze i aktivnosti koje proistječu iz procesa evropskih integracija zahtijevaju koordinaciju i blisku saradnju u skladu s odredbama Mehanizma koordinacije.
Učesnici sastanka su, između ostalog, usvojili Poslovnik o radu Kolegija za evropske integracije, kao i Uputstvo i Poslovnik o radu ministarskih konferencija.

Inače, Kolegij za evropske integracije predstavlja vrhovno političko tijelo čija je funkcija da osigura usaglašenost stavova o ključnim strateškim i političkim pitanjima u oblasti EU integracija.

Priredio(la): Vlada TK