TUZLARIJE - BILTEN TK

21.08.2008.
100 novih radnih mjesta u Ćeliću


U Čeliću je danas svečano otvoren Pogon 5 Gračaničke Fortune za proizvodnju gornjih dijelova obuće u kojem je posao dobilo 100 radnika, uglavnom žena.

„Ovo je historijski dan za Čelić jer je nakon 40 godina prvi put u Čeliću otvoren ovako veliki broj novih radnih mjesta“ istakao je na svečanom otvaranju načelnik Čelića Sead Muminović.
Uz brojne građane i goste svečanosti su prisustvovale i delegacije Vlada Federacije BiH i Tuzlanskog kantona koje su prdvodili premijeri Nedžad Branković i Enes Mujić.



U svojim obraćanjima prisutnima premijeri su istakli da je ovaj pogon, koji je otvoren za manje od tri mjeseca, najbolja formula i pokazatelj investitorima i poduzetnicima kako se kvalitetna ideja uz dobru saradnju i koordinaciju svih nivoa vlasti može uspješno realizovati.

„Za rekonstrukciju objekta i obuku radnica Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je
150 000 KM. Sličan projekat realizujemo i u Teočaku, a planiramo podržati još nekoliko pogona za koje postoje zainteresovani investitori. Ovakvi projekti posebno su značajni za općine u kojima nisu razvijeni proizvodni kapaciteti i Vlada Tuzlanskog kantona će i u narednom periodu nastaviti pružati maksimalnu podršku otvaranju novih radnih mjesta„ istakao je premijer Mujić.



Danas je obećana konkretna pomoć u proširenju kapaciteta Fortuninog pogona i otvaranju sličnog pogona preduzeća New-eksport iz Kladnja, koji se bavi proizvodnjm sportske opreme. Sa ova dva projekta bit će obezbijeđeno još 200 novih radnih mjesta u Čeliću.
Prema ocjeni načelnika Muminovića i ova dva projekta mogu biti relativno brzo realizovana, za oko osam mjeseci, ukoliko dobiju finansijsku podršku Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona kao što je to bio slučaj sa Fortuninim pogonom 5 u Brnjiku.



Delegacije Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona danas su prisustvovale i svečanom otvaranju vodovoda u MZ Šibošnica, kojim se u ovoj i u MZ Nahvioci obezbjeđuje voda za 2 000 domaćinstava. I ovaj projekat finansijski su podržale kantonalna i federalna Vlada.

Tokom susreta u zgradi općine sa načelnikom i njegovim saradnicima najviše je razgovarano problemu Fabrike za preradu voća i povrća u Čeliću koja je u stečaju.
Dogovoreno je da općina Čelić, Tuzlanski kanton i Vlada Federacije formiraju grupu eksperata koji će u što kraćem roku ponuditi model rješenja ovog pitanja i pokretanja proizvodnje u ovoj Fabrici.

Prema riječima premijera Brankovića rješenje ovog problema ima ogroman značaj jer bez pogona za preradu voća i povrća ne možemo govoriti o ekspanziji poljoprivredne proizvodnje na ovom području, što je jedan od naših strateških ciljeva.

Premijer Branković se interesovao i za primjenu nedavno usvojenog Zakona o obrtu koji donosi dobra rješenja upravo za poljoprivredne proizvođače.
Istaknuto je da na terenu još uvijek nema dovoljno informacija o ovom Zakonu i da je, nakon što prođe sezona poljoprivrednih radova, neophodno upriličiti niz seminara na kojima će poljoprivredni proizvodjači biti upoznati sa pogodnostima koje im omogućava ovaj Zakon.

Tokom radne posjete Čeliću danas je upriličen obilazak i proizvodnih pogona mljekare Smajić.

Priredio(la): S.M.