TUZLARIJE - BILTEN TK

15.12.2016.
Biznis forum u Tuzli okupio brojne stručnjake
Nagomilani problemi u privredi moraju se početi riješavati odmah, jedna je od poruka Biznis foruma ´´Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta´´ koji je održan danas u Tuzli.

Tuzlarije


Biznis forum okupio je predstavnike resornih institucija vlasti, stručnjake iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, privrednike iz uspješnih preduzeća Tuzlanskog kantona, te mlade poduzetnike.

Kako je zaključeno, Bosnu i Hercegovinu napušta sve više radno produktivnog stanovništva, a mjere koje država trenutno nudi nisu dovoljne da spriječe odlazak. Sugerisano je i da se identifikuje pet ili deset ključnih problema i da se odredi vremenski period u kojem će biti riješeni, jer kako je naglašeno, vremena za čekanje više nema.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić je istakao da je ovaj kanton već okrenut ka privrednicima i rješavanju problema s kojima se suočavaju, a da je krajnji cilj kreirati okruženje iz kojeg mlade osobe neće odlaziti.

Tokom foruma govora je bilo o visokim procentima nezaposlenosti, problemima s parafiskalnim nametima i porezom na dodanu vrijednost, budžetskim poticajima, ali i o načinima podrške novim biznisima i samozapošljavanju.

- Vrlo je značajno što se tokom foruma nije samo govorilo o problemima u poslovnom okruženju, već i rješenjima. Važno je i da se o problemima govori u svim bh. gradovima, jer se privrednici u svim sredinama suočavaju sa sličnim problemima. Bitno ih je saslušati, ali im i pomoći u prevazilaženju trenutne, za njih nepovoljne situacije - poručila je ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih KULT Ajka Baručić.

Cilj organizovanja foruma bio je pokrenuti konstruktivan dijalog o pitanjima unapređenja poslovnog okruženja i prilika za zapošljavanje, u Tuzlanskom kantonu, i u cijeloj BiH.

Biznis forum ´´Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta´´ organizirao je Institut za razvoj mladih ´´KULT´´ uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u BiH (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopćeno je iz KULT-a.

Priredio(la): Agencija Fena