TUZLARIJE - BILTEN TK

24.12.2016.
Novalić:
Reformska agenda treba da poboljša socijalne, ekonomske i druge prilike
Reformska agenda je program aktivnosti koji je potrebno provesti u zoni fiskalne politike, u zoni radnog zakonodavstva, poslovnog okruženja, socijalne politike, vladavine prava i javne uprave, rekao je u večeras u tuzlanskom BKC-u premijer FBiH Fadil Novalić gostujući na javnoj tribini pod nazivom "Uticaj pozitivnih procesa Reformske agende na razvoj tuzlanske regije".

Tuzlarije


Novalić je naveo da je Agenda projekt koji treba da poboljša socijalne, ekonomske i sve druge prilike u FBiH, te da treba spomenuti da je to dokument koji ima jednaku primjenu na cijeloj teritoriji FBiH i koji treba da doprinese boljitku života građana.

-Kada je u pitanju TK, mi pored Agende koja definiše reformski put kroz zakone, imamo i investicione aktivnosti, koje ne spadaju u Agendu - rekao je premijer i napomenuo da je tokom današnjih sastanaka u Tuzli bilo riječi o oba bloka TE i brzoj cesti prema Žepču.

Mišljenja je da su reforme srednjoročnog karakreta, ali da i sada daju rezultate, što pokazuje i zabilježeni ekonomski rast.

-Zarađujemo milijardu KM više nego prije godinu, imamo 27.000 novih uposlenih, zatim rast industrijske proizvodnje od 4, 6 posto - kazao je Novalić.

Pojasnio je da je Agenda nastala nakon pet godina istraživanja i da je veoma strukturirano istraženo zdravstvo, školstvo, uprava, privreda, zakonodavstvo te da je nastao jedan materijal.

-Kasnije smo u kontaktu sa Međunarodnom zajednicom to pretvorili u Reformsku agendu prihvatljivu i za Evropu i SAD i definirali reformski put Vlade FBiH- pojašnjava on.

Naglašava da je nakon dvije godine, ipak, primijećeno "da fale inputi iz realnog života".

-Odlučili smo da komuniciramo sa svima, kako bi se proširila Agenda sa mikro zahtjevima iz realnog svijeta i tražimo potporu nižih nivoa vlasti, javnosti, poslodavaca, sindikata, međunarodnih organizacija i svih ljudi koji imaju iskrenu želju da BiH stave na put boljitka - kazao je Novalić.

Predsjednik GO SDA Tuzla Sabahudin Imamović iskazao je zadovoljstvo učešćem premijera Novalića na večerašnjoj tribini, koju je i organizirao ovaj odbor, te ju je ocijenio prilikom da se “iz prve ruke” sazna više informacija o Reformskoj agenda, a naročito o njenom pozitivnom uticaju na razvoj tuzlanske regije.

-Ovaj kanton i Grad Tuzla su dugo vremena nažalost bili “grad slučaj”, s ovog područja su bile udarne vijesti u medijima, a nemiri 2014. godine su krenuli iz Tuzle - kazao je Imamović, ocijenivši da se situacija popravila i da je sada potrebno rješavati privredne i ekonomske probleme.

Pored premijera Novalića i predsjednik GO SDA Tuzla Sabahudina Imamovića, prisutnima se na tribini obratio i premijer TK Bego Gutić.

Priredio(la): Agencija Fena