TUZLARIJE - BILTEN TK

28.12.2016.
Gutić:
Povećan budžet za boračku populaciju i smanjena dugovanja
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i resorni ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fahrudin Skopljak upriličili su danas tradicionalni prijem za predstavnike boračkih saveza i udruženja ovog kantona.

Tuzlarije


Gutić je ovom prilikom istakao da je namjera bila okupiti predstavnike boračkih organizacija kako bi im se na neki način odala počast, zatim zahvaliti im se na postignutoj dobroj saradnji tokom protekle godine, te razmijeniti čestitke za predstojeće praznike.

-Prijem je najmanje što možemo da uradimo za one koji su nam omogućili ono što danas uživamo, prvenstveno slobodu - kazao je Gutić.

Naveo je da je tokom 2015. i 2016. godine budžet Ministarstva za boračka pitanja ovog kantona povećan za oko 1.300.000 KM u odnosu na period preuzimanja mandata ove vlade.

Ustvrdio je također da je kantonalna vlada uspjela smanjiti obaveze i dugovanja koja su iznosila oko 4.5 miliona KM u 2015. godini na milion i po KM, koliko sada iznosi.

-Posebno sam ponosan da smo u normativnom dijelu kroz donošenje određenih zakonskih i podzakonskih akata uspjeli da donesemo konačno i Zakon o značajnim datumima, te da se urade dvije biste narodnim herojima, itd - istakao je Gutić.

Po njegovim riječima, protekle godine je kantonalna vlada kroz program zapošljavanja branitelja izdvojila oko 800.000 KM, a da se i u 2017. očekuje da se zadrži budžet za borce na istom nivou.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK i potpredsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Nijaz Hodžić izrazio je zadovoljstvo realizacijom Zakona o dopunskim pravima boraca TK.

Zahvalio je zakonodavnoj i izvršnoj vlasti TK jer je, kada je u pitanju boračka populacija, realizirano ono što je planirano tokom 2016., bez obzira na tešku ekonomsku situaciju.

Poseban akcent je, kako je potcrtao, stavljen na zapošljavanje boračke populacije i članova njihove porodice, istaknuvši projekte samozapošljavanja i zapošljavanja te stipendiranja učenika i studenata.

Priredio(la): Agencija Fena