TUZLARIJE - BILTEN TK

28.12.2016.
Savez RVI TK:
“Zlatni znak” za premijera Begu Gutića
Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona održao je novogodišnju press konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada u protekle dvije godine.

Press konferenciji su prisustvovali i premijer Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te kantonalni ministar za pitanja boraca Fahrudin Skopljak na poziv organizatora, jer su istim na osnovu Odluke Predsjedništva Saveza RVI TK-a dodjeljena najveća priznanja od strane Saveza RVI TK-a "Zlatni znak“.

Tuzlarije


Kako je istaknuto na ovoj press konferenciji od postojanja Saveza pa do danas, svih ovih nešto više od dvadeset godina, ova priznanja dobile su samo četiri osobe, što dovoljno govori o dignitetu istog.

Medijima se obratio predsjednik Saveza RVI TK-a Fahrudin Hasanović koji je istakao da je puno toga za boračku populaciju do sada urađeno.

- Sluh ove Vlade, premijera ali i resornog ministra za probleme boračke populacije na našem kantonu je izraženiji nego što je to do sada bio slučaj. Uvode se nove pogodnosti za boračku populaciju u okvirima zakonskih i podzakonskih rješenja, koračamo prema rješenjima brže nego do sada, naravno uz pomoć i puno razumijevanje Vlade Tuzlanskog kantona.

U godini na izmaku obezbijedili smo invalidska kolica za 29 ratnih vojnih invalida, pravo na ortosko-protetska pomagala u prošloj godini ostvarilo je 719 naših članova, dodjeljeno je i 290 stipendija za djecu naših invalida, pripravnički staž u prošloj godini odradilo je 69 –oro djece RVI.

Podijelili smo i jednokratne novčane pomoći za 370 invalida, a nabavili smo i udžbenike za 35 oro djece naših članova, a uspjeli smo zaposliti i 18 RVI te 189- oro djece naših ratnih vojnih invalida.

Da li je moglo više, neka procijeni naše članstvo ali mi nastavljamo dalje borbu za naša prava jer smo populacija koja je za odbranu BiH dala svoje zdravlje, dijelove tijela i ne želimo biti na margini izgradnje pravednog bh društva“ – izjavio je na press konferenciji Fahrudin Hasanović predsjednik Saveza RVI TK-a.

Medijima se obratio i kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak koji je kratko naglasio da je ovo organizacija koja se na fer i demokratski način zna boriti za svoja prava, a da resorno ministarstvo čini sve da ih stalno proširuje i povećava shodno mogućnostima i zakonu.Premijer Gutić je u svom obraćanju izrazi zahvalnost boračkim organizacijama kantona za dobru saradnju i razumijevanje tokom prošle godine, posebno kada se usvajao budžet i druga važna akta za razvoj kantona.Za sve prisutne predstavnike medija domaćin ove press konferencije, Savez RVI TK-a obezbijedio je i skromne novogodišnje poklone, te se zahvalio svim medijima za praćenje svih aktivnosti saveza tokom 2016. godine.

R.T.

Priredio(la): Aktuelno.ba