TUZLARIJE - BILTEN TK

05.01.2017.
Vlada TK najveći donator narodne kuhinje „Imaret“
U okviru današnje posjete Regionalnom odboru „Merhameta" u Tuzli premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Danijela Simić su informisali direktoricu Odbora Mensuru Husanović da je Vlada odobrila 250.000 KM za finansiranje rada narodne kuhinje „Imaret" u 2017. godini. Ovo je najveća pojedinačna donacija za pružanje ovog vida socijalne pomoći, što Vladu ujedno čini i najvećim donatorom Kuhinje, rečeno je danas.

Tuzlarije


"Vlada svake godine značajna sredstva izdvaja sa zvanične programe pružanja socijalne pomoći i podrške. Finansiranje Narodne kuhinje nije zakonska obaveza Vlade Tuzlanskog kantona, ali imajući u vidu broj korisnika Kuhinje i njihov socijalni status naš je moralni zadatak da, u skladu sa našim mogućnostima, pomognemo rad i pružanje ovog vida socijalne pomoći", rekao je tokom sastanka premijer Gutić, te dodao da i sve lokalne zajednice, privredni subjekti, ali i fizička lica trebaju pokazati više osjetljivosti i solidarnosti.

Od ukupno 2.400 korisnika narodne kuhinje „Imaret", iz Tuzle je oko 1.500, u Gračanici ih je oko 500, Lukavcu nešto više od 200, a Kalesiji nešto ispod ovog broja.

Današnjom analizom strukture korisnika „"Imaretovih" usluga i visine sredstava koje lokalne zajednice izdvajaju za ovu namjenu, došlo se do zaključka da lokalne zajednice nisu adekvatno prepoznale i ne pomažu rad kuhinje proporcionalno broju korisnika koji dolaze iz tih lokalnih zajednica.

U prošloj godini Grad Tuzla je izdvojio 210.000 KM, a općine Gračanica 20.000 KM, Lukavac 7.000 KM i Kalesija 3.000, što ni izbliza nije dovoljno za finansiranje obroka za broj korisnika koji dolaze sa područja ovih lokalnih zajednica.

Danas je također istaknuta i činjenica da je Vlada sve svoje obaveze iz prethodnih godina sustigla i izmirila, izuzev manjeg dijela iz 2016. godine koji će Merhametu biti uplaćen do kraja tekućeg mjeseca.

Kako je premijer Gutić istaknuo, Odlukom koju je donijela na kraju prethodne godine, Vlada je ponovno pokazala svoju socijalnu osjetljivost i čini sve što je u njenoj moći da osigura preduslove za pružanje ove vrste socijalne pomoći i tokom 2017. godine.

Tokom današnjeg sastanka, razgovaralo se i o mogućnostima unaprjeđenja djelovanja "Merhameta" u cilju pružanja još kvalitetnije pomoći i zaštite socijalno ugroženom stanovništvu.

Priredio(la): Vlada TK