TUZLARIJE - BILTEN TK

17.01.2017.
Bego Gutić:
Ministarstva će u skladu s rokovima odgovoriti na Upitnik
TuzlarijePremijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da su resorna ministarstva ovog kantona preuzela dio pitanja Upitnika Evropske komisije te da će u skladu sa rokovima blagovremeno odgovoriti na njih.

Dodao je a se sirovi materijal sa odgovorima mora dostaviti do 31. januara.

- Pitanja se odnose na oblasti pravosuđa, sigurnosti i obrazovanja na koja odgovaraju resorna ministarstva i kada sve saberemo, čini mi se da je riječ o hiljadu pitanja - objasnio je Gutić.

Svoj doprinos u odgovorima dat će i kantonalna Agencija za privatizaciju u kojoj očekuju da će sav posao sa odgovorima na pitanja upitnika Europske Unije završiti do polovine godine.

- Mi imamo tu jedan niz pitanja u dijelu ekonomskih kriterija, poduzetništva i industrije. Naši ljudi ovdje su to ozbiljno shvatili i već se radi na tome. Izrađuju se odgovori na pitanja i vidjećemo na kraju kad će se to prevoditi na engleski jezik ali mi ćemo sve učiniti da završimo na vrijeme, ono što je do nas - dodao je direktor kantonalne Agencije za privatizaciju Mirza Brkić.

Oblast pravde u svim državama koje su pristupale EU bila je broj jedan zbog čega će se naši zakoni morati uskladiti sa europskim zakonima o sudovima, visokom sudskom i tužilačkom vijeću te krivičnom postupku.

Također iz Zakona o unutrašnjoj trgovini morat će se obrisati odredba kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer se insistira na otklanjanju mjera protekcije u oblasti trgovine.

No to su samo neke od mjera koje će naša država morati sprovesti kako bi se mogla nadati statusu kandidata za članstvo u ovoj godini

Formalnog krajnjeg roka za davanje odgovora Bosne i Hercegovine na upitnik Europske Unije nema, ali će nakon prve faze odgovora uslijediti dodatna pitanja. Iz Unije zahtijevaju da kvalitet odgovora bude zadovoljavajući te su preporučili da se odgovori ne daju u žurbi, jer će poslije biti korišteni za analizu kapaciteta BiH za njeno kretanje na putu ka članstvu u EU.



Upitnik tretira 33 oblasti nad kojima nadležnost imaju različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje se između ostalog traže odgovori na pitanja iz oblasti socijalne zaštite, unutrašnjih poslova, prostornog planiranja, obrazovanja, kulture, zdravstva, informacionog društva, civilne zaštite, organizacije uprave, transporta. Odgovore iz nadležnosti kantona radne grupe će dostaviti Direkciji za evropske integracije koja će ih objediniti zajedno sa odgovorima svih nivoa vlasti u državi.

Priredio(la): Agencija Fena