TUZLARIJE - BILTEN TK

25.01.2017.
Premijer Gutić o odluci Ustavnog suda FBiH o Zakonu o stečaju
Ustavni sud Federacije BiH u obrazloženju odluke o Zakonu o stečaju ukazuje i na problem neblagovremenog pokretanja stečajnog postupka, čime se smanjuje stečajna masa iz koje se namiruju povjerioci.

Tuzlarije


- Ne očekujem neke ozbiljnije probleme i reperkusije na stečajne postupke koji se trenutno vode. Siguran sam da neće biti uticaja na stečajne postupke koji su završeni. Kao što znate, stečajni postupak je sudski postupak koji se okončava sudskim aktom, ne upravnim aktom. Ova presuda, po mom mišljenju, krije jednu zamku, neku vrstu opasnosti za radnike, kada govorimo o momentu pokretanja stečajnog postupka. Bojim se da to, možda, u ovom trenutku ne ide u korist radnicima - naveo je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić,

Ustavni sud Federacije spornim smatra dva člana Zakona o stečaju.

- Član, čini mi se 33, koji govori o potraživanju zaposlenih, koji su radili kod stečajnog dužnika. Dosad je to bilo ograničeno na osam plaća, Ustavni sud je rekao da je to pravo na imovinu i da, u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, kompletna potraživanja radnika moraju biti uključena. Druga stvar, u članu 40 je Ustavni sud problematizirao i naplatne redove, gdje je tražio da se radnici stave u prvi naplatni red - pojašnjava Gutić.



Vlada TK je u martu 2015. uputila inicijativu za izmjene i dopune Zakona o stečaju, predlažući, uz ostalo, da radnici budu u prvom naplatnom redu.

- Teško je komentarisati presudu Ustavnog suda Federacije BiH s obzirom na to da, zvanično, nije objavljena. Možemo komentarisati ono što se pojavilo u medijima. Ali, svaki zakon je na snazi dok se ne proglasi drugačije - ističe Gutić.

Novi zakon o stečaju je u proceduri donošenja.

Priredio(la): Agencija Fena