TUZLARIJE - BILTEN TK

31.01.2017.
Zbog zagađenja zraka:
Sutra se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama
U cilju analiziranja najnovijih podataka o kvaliteti zraka na području Tuzlanskog kantona ministar, te odluke o načinu daljeg djelovanja danas je održava vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite kojoj je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tuzlarije


Podaci sistema za praćenje kvaliteta zraka sa fiksnih stanica lociranih na području Živinica i Lukavca ukazuju da se stanje poboljšalo, odnosno, da je smanjena koncentracija sumpordioksida (SO2) u zraku.

Ipak, budući da je kvalitet zraka po ovoj zagađujućoj materiji na području grada Tuzla još uvijek iznad dozvoljene vrijednosti, Štab je donio i nekoliko preporuka.

Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK je preporučeno da se obustavi nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Tuzla. Prema izjavi Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo će u narednim satima donijeti i zvaničnu odluku po kojoj se nastava u osnovnim i srednjim školama na području grada Tuzla sutra (srijeda 01. februar 2017.godine) neće izvoditi.

"Obustava nastave odnosi se za sada samo za srijedu 1. februar, a o daljim aktivnostima i eventualnom produžavanju obustave, javnost će biti blagovremeno obaviještena, “ rekao je ministar Muratović.

S.P.