TUZLARIJE - BILTEN TK

01.02.2017.
Tuzlanski kanton odgovorio na sva pitanja iz Upitnika Evropske komisije
TuzlarijeKantonalni organi i institucije Tuzlanskog kantona okončali su jučer unos odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Kao što je to premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić najavio, i pored određenih poteškoća i problema koji su pratili ovaj proces, svi odgovori prikupljeni su, obrađeni i uneseni u centralni informacioni sistem nešto prije predviđenog roka.

Od ukupnog broja pitanja iz Upitnika (3.242), na naš kanton se odnosilo nešto manje od 900 pitanja. Kantonalni organi i institucije su unijeli ukupno 1.038 odgovora u Informacioni sistem iz razloga što su na neka od postavljenih pitanja odgovarale dvije i više institucija.

Unosom odgovora u Informacioni sistem završena je prva faza procesa Odgovaranja BiH na Upitnik Evropske komisije. Naredna faza podrazumijeva pripremu radne verzije jedinstvenog odgovora Bosne i Hercegovine i sastojat će se od obrade unesenih podataka i prikupljanja dodatnih podataka. Ova faza treba da bude završena do 28. februara.

Pored navedenog, još jedna obaveza stoji pred kantonalnim organima i institucijama, a to je dostava prijevoda akata koji su naznačeni kao obavezni prilozi u nekim pitanjima. Kantonalni organi će u narednom periodu precizno utvrditi koji su to akti i nastojati obezbijediti njihovo zajedničko prijevođenje. Krajnji rok za unos takvih akata u sistem je 10. april.

Priredio(la): Vlada TK