TUZLARIJE - BILTEN TK

03.02.2017.
Premijer FBiH posjetio Tuzlu kako bi razgovarao o razvoju privrede
Danas je u Tuzli upriličen radni sastanak kojem su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, načelnici općina Lukavac i Živinice te predstavnici Udruženja poslodavaca TK.

Tuzlarije


Na sastanku su privrednici premijeru Federacije prezentovali probleme vezano za njihove firme a premijer Novalić je istakao da je Vlada Federacije BiH spremna zalagati se za velika preduzeća i preduzeća sa velikim problemima koliko je moguće uraditi sa Federalnog nivoa. Drugi dio sastanka sa oko 100 privrednika odnosio se na početak rada Vlade na zakonima o doprinosima i dohotku i efektima zakona o finansijskom poslovanju i dobiti koji su već prošli jednu godinu poslovanja.

Premijer Novalić se osvrnuo na probleme radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla te kazao da razumije njihovo nestrpljenje, ali da je potrebno vrijeme da se problemi rješavaju, te da je najveći problem što to nije funkcionalna fabrika i što tu postoje dvije vrste radnika: oni koji su spremni raditi jer im to godine dozvoljavaju i oni koji su blizu penzije i koji ne traže da rade nego da im se uveže radni staž što će uskoro, kako je istakao premijer Novalić, i uraditi jer će za oko mjesec dana donijeti Zakon o uvezivanju staža. Ali prema riječima Novalića, nije moguće namiriti plate radnicima za više od 15 godina, jer je to bila privatna firma i država se time ne bavi. Kada je riječ o radnicima TTU-a mogu očekivati da će polovinom ljeta početi raditi.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je važno stvaranje uslova za razvoj privrede te da se otklone prepreke za firme koje žele spasiti ranije lošom privatizacijom propalu firmu, kako bi se pomoglo radnicima i proizvodnji. Ističe i da je važno da Vlada Federacije BiH da napuštene rudnike koji će se na našem području pretvoriti u poslovne zone zbog povećanja broja zaposlenih.

Kao naročito važno pitanje za građane Tuzle, gradonačelnik Imamović je istakao aerozagađenje te da je potrebno vidjeti šta će uraditi Elektroprivreda i Termoelektrana Tuzla na rješavanju prisutnog problema.

Priredio(la): RTV7