TUZLARIJE - BILTEN TK

06.02.2017.
Vlada TK:
Odobren IPA projekat vrijednosti 3,2 miliona KM
Krajem protekle sedmice Komitet INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014 -2020. odobrio je projekat međugranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko – posavske županije u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost "Smart school" projekta je 3.234.000, 00 KM, a on, između ostalog predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području našeg kantona.

Tim povodom, danas je u Uredu premijera održan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima Centra za razvoj i podršku koji su i nosioci ovog, za naš kanton izuzetno značajnog projekta.

Tuzlarije


Kako je na sastanku istaknuto, od ukupno predviđenog iznosa sredstava, Tuzlanskom kantonu će pripasti 50% ili oko 1, 6 miliona KM, a obaveza Vlade TK je da tokom tekuće godine osigura inicijalna sredstva u iznosu od 234.000, 00 KM.

„Odobravanje ovog projekta je za nas velika čast, ali i obaveza da u narednom periodu učinimo sve i osiguramo inicijalna sredstva, čime ćemo pokazati ozbiljnosti i pouzdanost, kako predstavnicima INTERREG programa, tako i našim partnerima u realizaciji Centru za razvoj i podršku, te Brodsko – posavskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Kako je projekat vremenski programiran i njegova realizacija predviđena tokom narednih 27 mjeseci, već danas smo dodijelili određene specifične zadatke i očekujem da će ministri odmah krenuti u njihovu realizaciju", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Ovim projektom, kada je u pitanju naš kanton predviđena je energijska obnova šest školskih objekata i to JU Mješovita srednja škola u Kladnju, JU OŠ Ivan Goran Kovačić u Gradačcu, JU OŠ Grivice, PŠ Omazići u Banovićima, JU OŠ Druga osnovna škola u Srebreniku, JU OŠ Gornja Tuzla u Tuzli i JU OŠ Sapna u Sapni. Od svih predloženih projekata, projekat „Smart school" je dobio najbolje ocjene i nalazi se na prvom mjestu na rang listi, a od ukupnog iznosa sredstava u okviru Programa, ovaj projekat povlači oko 8%.

Osim investiranja u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata projekat podrazumijeva i edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko 5000 učenika iz 30 bosanskohercegovačkih i 15 škola iz Republike Hrvatske.

Uz CRP, partner Tuzlanskom kantonu u realizaciji ovog projekta u Republici Hrvatskoj su Zelena akcija, Brodsko-posavska županija i Brodsko ekološko društvo.

Priredio(la): Vlada TK