TUZLARIJE - BILTEN TK

18.10.2016.
Hadžiefendić:
Raspoloživost rezervi krvi u TK nije na zadovoljavajućem nivou
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Informaciju o osiguranju rezerve krvi za potrebe liječenja građana u Tuzlanskom kantonu s osvrtom na status dobrovoljnih davalaca krvi i mogućnostima osiguranja krvi kao lijeka za 2015. godinu.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić na današnjoj konferenciji za medije je kazao da razvoj i unaprjeđenje medicinske struke na području ovog kantona kroz uvođenje novih tehnologija zahtijeva i dodatne rezerve krvi i krvnih derivata.

Tuzlarije


Naglasio je da je raspoloživost krvi i lijekova od krvi, unatoč porastu dobrovoljnih davaoca krvi i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

Apelirao je na građane TK da se u narednom periodu odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje Zavod za transfuziologiju pri UKC-u Tuzla organizira svaki mjesec.

Vlada TK usvojila je i Analizu zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona i indikatore zdravlja u 2015. godini.

Najveći faktor mortaliteta, kako u BiH, tako i u TK su kardiovaskularna oboljenja, potcrtao je Hadžiefendić, ocijenivši da tome doprinosi niz faktora, između ostalog loši socioekonomski uvjeti, loše navike poput konzumacije alkohola i cigareta itd.

Po njegovim riječima stopa mortaliteta je veća od stope nataliteta, prirodni priraštaj je – 0.53 posto, dodavši da se mora više raditi na prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, kako bi se stopa mortaliteta smanjila.

Obje informacije će biti proslijeđene Skupštini TK na razmatranje.

Priredio(la): Agencija Fena