TUZLARIJE - BILTEN TK

28.12.2016.
Akademijom obilježene četiri decenije Medicinskog fakulteta UNTZ
Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli je održana akademija povodom obilježavanja 40 godina postojanja i uspješnog rada ove obrazovne ustanove. Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić, koji je ujedno i student sva tri ciklusa ovog fakulteta, istakao je da je današnji jubilej ove ustanove važan ne samo za Tuzlanski kanton, već i za BiH.

Danas obilježavamo 40 godina rada jednog od najboljih medicinskih fakulteta u državi, fakulteta koji je do sada iznjedrio, bez lažne skromnosti, najbolje kadrove u oblasti svih grana medicine, izjavio je Hadžiefendić.

Tuzlarije


Smatra da ovaj fakultet pokazuje jedan kontinuitet koji treba održati, a prije svega treba zadržati medicinske kadrove, mlade doktore u njihovoj državi.Podsjetio je na projekat zapošljavanja mladih doktora, koji je Vlada TK jedina u BiH sprovela, napomenuvši da će i u 2017. godini nastaviti s istim projektom.

Tuzlarije


Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović izrazio je zadovoljstvo radom ovog fakulteta u proteklom periodu, ocijenivši da on spada u red najznačajnijih i najistaknutihih fakulteta u BiH i regiji, navodeći da se njegovim razvojem paralelno razvijao i UKC Tuzla, koji je, kako kaže, jedan od najreferentnijih zdravstvenih ustanova.

Dekanesa Medicinskog fakulteta UNTZ Nermina Hadžigrahić napomenula je da je ovaj fakultet osnovan 1976. godine, od kada se razvijao i tasrao.Po njenim riječima u prvoj godini postojanja ovog fakulteta upisan je 251 student, a do sada je iznjedrio preko 2.500 doktora medicine, koji su, navodi ona, sada uspješni ljekari i profesori, istaknuvši da je ponosna na studente ovog fakulteta.

Podsjetila je da je prije 13 godina na ovom fakultetu pokrenut i Odsjek zdravstvenih studija, koji je iznjediro preko 400 diplomiranih studenata.Dodala je da je na ovom fakultetu školske 2012./13. krenuo i doktorski studij, na koji je ove godine upisana i druga generacija, a na kojem je trenutno 80 doktoranata.Na pitanje novinara o problemu odliva medicinskih kadrova iz BiH rekla je da taj problem jeste veliki, ali da bi se u narednom periodu to stanje trebalo promijeniti i naći načina i prostora da se mladi doktori medicine zadrže u BiH i tu pokažu znanje i vještine koje su stekli.

Tuzlarije


Ovim povodom dodijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima društvene zajednice, Medicinskog fakulteta i drugim fakultetima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

Priredio(la): Agencija Fena